Deși șansele de a fi lovit de fulger sunt scăzute, este important să știm cum să fim în siguranță în timpul unei furtuni, scrie Science Alert.
La nivel global, aproximativ 24.000 de oameni sunt uciși de fulgere, în fiecare an, iar alți 240.000 sunt răniți.
Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu siguranța de bază în caz de furtună. Prin urmare, multe persoane evită să se adăpostească sub copaci sau lângă o fereastră. De asemenea, nu este indicat să folosim telefoanele cu fir în momentul în care vedem fulgerele.
Specialiștii explică de ce trebuie să evităm să facem duș, baie sau să spălăm vasele pe durata unei furtuni
Pentru a înțelege de ce, mai întâi trebuie să știm cum funcționează tunetele și fulgerele.
Două elemente de bază duc la declanșarea unei furtuni:
- umiditatea și aerul cald în creștere, existente pe durata verii;
- cantitatea mare de aer umed care se ridică în atmosferă, unde se transformă într-o furtună.
Norii conțin milioane de picături de apă și gheață, iar interacțiunea acestora este ceea ce duce la generarea de fulgere. Picăturile de apă în creștere se ciocnesc cu picăturile de gheață care cad, trecând dintr-o sarcină negativă și formând o sarcină pozitivă.
Practic, furtuna vrea ”să-și echilibreze” sarcinile și face acest lucru prin descărcarea de fulgere.
Metoda acestei descărcări este, de obicei, cea cu cea mai mică rezistență, astfel încât lucrurile care sunt conductoare (cum ar fi metalul) sunt mai probabil să fie lovite în timpul furtunii.
În momentul în care vedem fulgere, ar trebui să ne adăpostim. Totuși, asta nu înseamnă că suntem complet feriți de furtună. Există unele activități în interiorul casei care pot fi aproape la fel de riscante ca activitățile din exterior
Dușul, de exemplu, implică două componente: apă și metal. Apa este un bun conductor electric, așa cum este și metalul. De aceea, un duș relaxant poate deveni un real risc.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA încurajează oamenii să evite toate activitățile care implică apa, în timpul unei furtuni.