Un nou studiu dezvăluie că oamenii care se consideră ”părinți de pisici” le pot oferi felinelor prea multă afecțiune, precizează Science Alert.
Mai mult, aceștia nu și-ar transmite dragostea în cel mai sănătos mod.
Cercetările anterioare au ajutat la stabilirea modului în care pisicile ar trebui să fie tratate pentru a fi mai liniștite sau, cel puțin, pentru a nu mai fi atât de capricioase.
Oamenii au tendința de a mângâia pisicile în anumite zone ale corpului. Totuși, există părți unde pisicile nu suportă să fie atinse. În plus, unele feline nu se simt confortabil atunci când sunt luate în brațe
”Desigur, fiecare pisică are propria ei personalitate și va avea preferințe specifice. Cu toate acestea, există și câteva principii generale, bune de urmat, pentru a vă asigura că fiecare pisică se simte cât mai confortabil și că nevoile ei sunt îndeplinite”, a explicat Lauren Finka, cercetător în comportamentul și bunăstarea animalelor la Universitatea Nottingham Trent din Marea Britanie.
Studiul a implicat aproximativ 120 de voluntari. Aceștia au vizitat Battersea Dogs and Cats Home și, timp de 5 minute, au mângâiat mai multe pisici pe care nu le cunoșteau.
Pe lângă faptul că li s-a spus să lase pisicile să se apropie de ei, mai degrabă decât să le ”vâneze”, cei implicați în experiment au fost încurajați să interacționeze cu felinele așa cum ar face în mod normal cu pisicile pe care le-ar avea acasă.
Felinele au acceptat ca anumite persoane să le mângâie la baza cozii, pe picioare, pe spate și pe burtă. Totuși, acestea sunt zone în care pisicilor nu le place să fie mângâiate, felinele preferând să fie atinse pe cap, obraji sau urechi
Totuși, participanții care au raportat că au mai multe pisici acasă și care au avut pisici de mai mult timp nu au reușit să le ofere pisicilor libertatea de mișcare de care felinele au atât de multă nevoie.
Când vine vorba de vârsta și tipurile de personalitate ale oamenilor, cei care erau mai în vârstă sau mai depresivi au fost voluntarii mai predispuși să țină și să rețină pisicile mai mult.
În același timp, extrovertiții au avut tendința de a iniția contactul mai des și de a mângâia zonele mai puțin preferate ale pisicilor.
Scopul studiului nu este de a critica oamenii din cauza modului în care se ocupă de pisici, ci de a încuraja interacțiunile benefice pentru feline.