Primele cazuri de infectare în Europa cu virusul numit „febra leneșului”

Virusul este transmis de muște și țânțari

Tintari
Tintari

Virusul Oropouche, o boală asemănătoare cu Zika, numit popular „febra leneșului” a fost detectat pentru prima dată în Europa, afectând persoane din Spania, Italia și Germania. În iunie și iulie, 19 cazuri de infecție au fost raportate în rândul călătorilor care se întorceau din Cuba sau Brazilia, conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), potrivit ziare.com.

Boala, transmisă de midges (un tip de muscă mușcătoare) și țânțari, provoacă simptome similare cu Zika: febră bruscă, dureri musculare, sensibilitate la lumină, dureri oculare, vărsături și erupții cutanate.

În aproximativ 4% din cazuri, virusul poate afecta sistemul nervos, provocând inflamații în jurul măduvei spinării și al creierului sau chiar în interiorul creierului. De obicei, pacienții se recuperează în câteva zile până la o lună. ECDC a menționat că prognosticul pentru recuperare este bun, iar rezultatele fatale sunt extrem de rare. Totodată, s-au raportat cazuri recente în Brazilia care sugerează că virusul ar putea afecta sarcina, provocând complicații precum pierderea sarcinii și microcefalie, dar aceste legături sunt încă în investigare.

Virusul Oropouche a fost identificat pentru prima dată în 1955 în Trinidad și Tobago și a provocat epidemii în America de Sud, America Centrală și Caraibe. În acest an, focare au fost raportate în Brazilia, Bolivia, Columbia și Peru, iar Cuba a avut primele cazuri confirmate înregistrate.

Avertismentul Salvamont legat de comportamentul insectelor din cauza căldurii extreme