Google va plăti 391.5 milioane USD în urma unui acord încheiat cu 40 de state americane pentru a soluționa acuzațiile potrivit cărora compania a urmărit ilegal locațiile utilizatorilor.
Procesul a demarat după dezvăluirile dintr-un raport Associated Press din 2018 despre urmărirea locației de către companie.
AP a constatat că Google a indus în eroare utilizatorii făcându-i să creadă că ar putea dezactiva urmărirea locației în setările contului lor, atunci când, de fapt, compania a continuat să colecteze informații despre locație în cadrul funcției Activitatea pe web și aplicații, activată automat atunci când un utilizator creează un cont Google sau folosește un telefon Android.
„De ani de zile, Google a prioritizat profitul față de confidențialitatea utilizatorilor”, a spus unul dintre procuori.„Consumatorii credeau că și-au dezactivat funcțiile de urmărire a locației pe Google, dar compania a continuat să înregistreze în secret mișcările lor și să folosească aceste informații în scop publicitar, a adăugat procurorul. În afară de acordul financiar, Google a fost de acord să schimbe, din 2023, o parte dintre setările de urmărire a locației.„În concordanță cu îmbunătățirile pe care le-am făcut în ultimii ani, am soluționat această investigație care s-a bazat pe politicile învechite pe care le-am schimbat cu ani în urmă”, au precizat reprezentanții Google, într-o declarație pentru The Record.
Google folosește datele legate de locație pentru personalizarea reclamelor.
Ca parte a acordului, compania va trebui să furnizeze utilizatorilor informații detaliate despre ce tip de date de locație urmărește Google. Utilizatorii vor fi, de asemenea, informați cu privire la posibilitatea de ștergere a datelor colectate, compania trebuind să stabilească limite, respectiv pentru cât timp poate păstra datele. „Investigația noastră a constatat că Google a continuat să colecteze aceste informații personale chiar și după ce consumatorii le-au spus să nu o facă. Această este o invazie inacceptabilă a vieții private a consumatorilor și o încălcare a legii statului. Oamenii merită să aibă un control mai mare asupra – și să înțeleagă – modul în care sunt utilizate datele lor a adăugat procurorul american”.