Într-o intervenție la Digi 24, gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat anunțul făcut de coaliția PNL – USR PLUS – UDMR, cu privire la desemnarea lui Florin Cîțu ca premier. CTP consideră că de fapt adevăratul învingător al acestor negocieri este Orban, care a reușit astfel să își mențină puterea politică, atât prin obținerea șefiei de la Cameră, cât și prin câștigarea confruntării cu Iohannis, pentru controlul liberalilor.
„Acum este premier, cu numele, și nu văd ce va conduce în calitate de premier, domnul Cîțu. Evident, așa cum spuneam la ultima noastră întâlnire, acesta va fi un guvern tricolor, un guvern în care fiecare bucată va fi administrată de respectivul partid. Ce să caute domnul Cîțu peste miniștrii de la USR-PLUS, ce să caute peste cei de la UDMR? Ce să caute peste miniștrii PNL?”
„A câștigat domnul Orban, a câștigat și înfruntarea cu președintele Iohannis, pentru controlul PNL, președintele nu mai poate avea mare influență asupra partidului… sigur își menține în Guvern oamenii lui – în primul rând domnul general Ciucă, dar atâta vreme cât nu mai poate ajuta electoral partidul, așa cum a încercat s-o facă, fără să reușească în campania electorală, acum nu mai folosește partidului domnul președinte – este în ultimul său mandat, prin urmare domnul Orban controlează PNL”, a concluzionat gazetarul.
Cîțu, premier desemnat și în februarie
Florin Cîțu nu se află la prima desemnare pentru funcția de premier al Guvernului României. Acesta a mai fost numit în februarie, după moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Însă Cîțu și-a depus mandatul chiar în ziua în care urma să fie învestit de Parlament, pe 12 martie.
„Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru a avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru. Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi (și dupa decizia CCR). Cu responsabilitate, transparență și profesionalism am luat această decizie”, scria Florin Cîțu, la acel moment.
Citește și: Orban, acuzat că a „lăsat din mână” ministere importante