Președintele PNL, Ludovic Orban a precizat, după ședința de la Vila Lac, că după negocieri, nimeni nu poate pleca mulțumit. El a explicat, totodată, că după numirea premierului și împărțirea celor 18 portofolii, va mai urma o rundă de negocieri, pentru găsirea celor mai bune soluții pentru fiecare portofoliu în parte. Acesta a infirmat că BNP ar fi fost convocat ca urmare a nemulțumirilor liderilor de filiale, în special al celor din zona Ardealului.
„Este important ca România să aibă cât mai rapid un Guvern”
Ludovic Orban susține că el a respectat mandatul dat de partid în cadrul negocierilor, chiar dacă a fost acuzat că a cedat o parte dintre ministere pentru a-și asigura șefia Camerei Deputaților, și amintește faptul că PNL a primit premierul și deține cele mai multe portofolii în Guvern.
„Eu am respectat mandatul BPN-ului întru totul. Mandatul a fost acela de a merge pe una dintre propunerile avansate, iar una dintre variante era Florin Cîțu premier și funcția de președinte al Camerei Deputaților. PNL deține premier și 9 portofolii de guvernare. Sigur, nu mai suntem Guvern monocolor, acum suntem într-o coaliție. Nu trebuie să fie nicio problemă din faptul că un anumit portofoliu este deținut de un alt partid din coaliție pentru că noi suntem parteneri, noi vom colabora și vom susține fiecare ministru. Bineînțeles că nu poate să fie toată lumea mulțumită. Suntem într-o negociere, au fost situații în care toate cele 3 partide au dorit același minister și este normal să existe cedări. Pentru noi este important ca România să aibă cât mai rapid un Guvern, un Guvern care să lucreze pentru România”, a mai precizat Orban.
Concurs pentru funcțiile din administrație
Totodată, Orban a precizat că susține modificarea funcției publice astfel încât să fie ocupate numai prin concurs.
„Suntem la finalul unei zile de muncă, de dialog. Fiind un guvern de coaliție, am finalizat o orientare a modului în care urmează dă fie definite pozițiile de rang 2 și 3 din structura guvernului.
Există acele instituții care sunt conduse de persoane care sunt de demnitate publică și vor fi exercitate de persoane din partide.
În ceea ce privește domeniul administrativ, susținem o modificare a funcției publice, iar funcțiile să fie ocupate prin concurs”, a mai spus Ludovic Orban.
Fără sinecuri, dar cu oameni competenți
Liderul PLUS, Dacian Cioloș a precizat că numele vehiculate cu privire la viitorii miniștrii nu sunt sigure, ele urmând să fie stabilite în cadrul fiecărui partid în parte.
„Guvernul va clarifica separarea clară. Azi n-am discutat de sinecuri. Vor fi oameni competenți din partide. va exista o legătură între conținutul programului de guvernare și ceea ce va face guvernul la nivelul de secretari de stat. Am văzut că se vehiculează nume, până nu stabilim în partid, nu e nimic sigur”, a adăugat Dacian Cioloș.
Citește și: Rareș Bogdan vrea să rămână europarlamentar