O piață din Paris va purta numele compozitorului român George Enescu, se arată în anunțul făcut pe Twitter de primarul adjunct al capitalei franceze, Laurence Patrice.
„Mă bucur că Consiliul Primăriei din Paris a votat propunerea pe care am făcut-o împreună cu Delphine Bürkli în semn de omagiu faţă de virtuosul compozitor român George Enescu. O piaţă îi va purta astfel numele în arondismentul al nouălea, pe care îl iubea atât de mult. A fost unul dintre acei mari artişti europeni deveniţi parizieni iluştri”, a scris Laurence Patrice pe Twitter.
Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a salutat decizia luată de oficialii parizieni, mai mult, consideră că acesta a fost cel mai fumos mod de a încheia „Anul Enescu”, aflat sub patronajul celor doi președinți, Klaus Iohannis și Emmanuel Macron.
„În acest arondisment, nu departe de Opera Garnier din Paris, va fi amplasată Piața Enescu – este locul în care compozitorul și violonistul roman și-a petrecut cea mai mare parte a anilor parizieni. Decizia primăriei Parisului încheie într-un mod cum nu se poate mai frumos Anul Enescu, aflat sub patronajul celor doi președinți, Klaus Iohannis și Emmanuel Macron. De la prezența Orchestrei Naționale a Frantei la cea de-a 25-a ediție a Festivalului Enescu până la sublima montare a operei Oedip la Opera Bastille, numeroase au fost omagiile pe care România și Franța le-au adus lui George Enescu, la 140 de ani de la naștere”, a scris Luca Niculescu pe contul său de Facebook.
George Enescu este considerat cel mai important muzician român, iar personalitatea sa artistică s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.
După absolvirea Conservatorului din Viena, îşi continuă studiile la Conservatorul din Paris (1895-1899) sub îndrumarea lui Martin Pierre Marsick (vioară), André Gédalge (contrapunct), Jules Massenet şi Gabriel Fauré (compoziţie).
Acesta nu este singurul omagiu adus unei perosnalități din România. În urmă cu doi ani, primăria pariziană a decis ca o porțiune de pe Promenada Senei să poarte numele Reginei Maria, ca un gest de recunoștință față de rolul pe care l-a avut Regina în Conferința de Pace de la Paris, din ianuarie 1919, potrivit Historia.
Citește și: Angela Gheorghiu îi „desființează” pe marii artiști ai României