Artificiile de Anul Nou poluează aerul şi sunt un dezastru pentru păsări şi animale, au anunţat reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Ei au adăugat că, de Revelion, s-au înregistrat depăşiri ale limitelor particulelor poluante, din cauza substanţelor explozive, potrivit g4media.ro.
“Artificiile de Anul Nou poluează aerul şi sunt un dezastru pentru păsările şi animalele sălbatice sau pentru cele domestice. De aceea este recomandat să renunţăm la folosirea lor, atrage atenţia Laurenţiu Alexandru Păştinaru, Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).
Potrivit specialiştilor în măsurarea calităţii aerului, cu toate că în ultimii 10 ani cantitatea de artificii de pe piaţă s-a redus constant, de Revelion s-au semnalat aproape în fiecare an, depăşiri ale limitelor particulelor poluante şi ale valorilor de dioxid şi monoxid de carbon sau de azot, din cauza substanţelor explozive”, au transmis reprezentanţii ANPM.
Aceştia au subliniat că motivul unor reglementări tot mai stricte pentru folosirea artificiilor este dat de faptul că acestea pot provoca niveluri foarte ridicate de particule în aer.
“Folosite în spectacole publice sau private de Revelion, artificiile pot provoca, pe termen scurt, niveluri foarte ridicate de particule în aer. Acesta este şi motivul unor reglementări tot mai stricte la acest capitol, menite să interzică sau să descurajeze folosirea dispozitivelor explozive, atât prin interzicerea comercializării acestora, scăderea cantităţilor existente pe piaţă, cât şi sancţionarea dură a celor care le comercializează ilegal sau le utilizează”, a mai precizat sursa citată.
Preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru, a declarat că recomandă folosirea la minimum a artificiilor de Anul Nou.
“Imediat după miezul nopţii putem asista la creşteri ale poluării aerului, mai ales dacă va fi o perioadă de calm atmosferic. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-a înregistrat o îmbunătăţire generală a situaţiei, prin emisii tot mai scăzute, dar artificiile de Anul Nou pot produce poluare, de aceea este recomandat să reducem la minimum folosirea lor, mai ales că fumul şi gazele – dioxid de carbon, monoxid de carbon şi azot – eliberate în aer în momentul stingerii sunt nocive pentru oameni şi natură, fiind considerate parte din principalele surse de poluare”, a afirmat Laurenţiu Alexandru Păştinaru.
Un studiu publicat în Jurnalul Internaţional privind Cercetarea Mediului şi Sănătatea Publică a arătat că, pe lângă emanaţiile de gaze şi de fum, artificiile de sărbătoare pot fi responsabile şi de eliberarea în atmosferă a unor concentraţii importante de particule fine.
Acestea sunt mai mici de 2,5 micrometri şi copoluanţi, precum metale şi ioni solubili în apă. Potrivit reprezentantului ANPM, atât în timpul focurilor de artificii, cât şi câteva zile înainte sau după noaptea de Anul Nou, concentraţiile medii zilnice de particule pot ajunge la valori de două, până la 10 ori mai mari decât nivelurile de fond.
Acest lucru se poate întâmpla şi în acest an, chiar dacă vânzările de artificii şi utilizarea unor astfel de dispozitive au fost interzise în Bucureşti.
„Pe lângă poluarea mediului, instalaţiile pirotehnice sunt un dezastru pentru păsările sălbatice din localităţile urbane sau rurale, care îşi pot pierde viaţa în timpul focurilor de artificii de la miezul nopţii dintre ani, pentru animalele sălbatice din ariile naturale apropiate staţiunilor montane, care îşi pot părăsi habitatul, migrând haotic, chiar şi în localităţi, precum şi pentru animalele de companie, care pot fugi înspăimântate din curţi sau, în cazurile cele mai grave, pot face infarct sau crize de epilepsie”, subliniază preşedintele ANPM. Bărbat reţinut pentru împuşcarea mortală a unui câine