Viața bate filmul, iar acest lucru a fost demonstrat de un bărbat din Tonga, ce a reușit să supraviețuiască valurilor tsunami produse de o erupție vulcanică puternică.
Lisala Folau, în vârstă de 57 de ani, a declarat pentru agenția de presă Tonga Broadcom Broadcasting că își văruia casa când a fost anunțat de fratele lui că insula Atata, locul unde locuiește bărbatul, urmează să fie lovită de un tsunami.
Pentru a scăpa, bărbatul a încercat să se urce în copac, dar a fost luat de un alt val mai mare, care l-a dus în larg. Potrivit Reuters, Folau a declarat că nu poate merge bine din cauza unui handicap.
„Aquaman” al zilelor noastre
„Am plutit, purtat dintr-o parte în alta de valurile mari care continuau să vină”, a povestit bărbatul. După ce apele oceanului s-au mai calmat, Folau a reușit să înoate aproape 8 kilometri până la insula principală Tongatapu, ajungând la țârm 27 de ore mai târziu.
Povestea tongalezului a ajuns virală pe rețelele de socializare, iar zeci de oameni nu au ezitat să îl catalogheze drept o „adevărată legendă” sau „Aquaman din viața reală”, făcând referire la celebrul personaj din benzile desenate.
Cu toate acestea, insula Atata, unde bărbatul de 57 de ani trăia, a fost distrusă în întregime de tsunamiul care a lovit arhipelagul, iar operațiunile de evacuare a oamenilor cu ambarcațiuni ale marinei din Tonga sunt încă în desfășurare.
Reamintim că erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai de sâmbătă a dus la moartea a trei persoane și a trimis valuri tsunami ce au provocat daune materiale și au întrerupt comunicațiile din zona respectivă.
Totodată, la cinci zile după ce Tonga a fost devastată de o erupție vulcanică și valuri tsunami, primele avioane cu ajutoare de urgență au ajuns joi, 20 ianuarie, în țară, relatează Digi24.
Ajutoarele umanitare constă în containere cu apă, truse de igienă, adăposturi temporare, generatoare și echipamente de comunicații. China, Japonia și Franța au anunțat la rândul lor că oferă asistenţă umanitară persoanelor afectate de erupția vulcanului.
Guvernul tongalez a catalogat erupția „un dezastru fără precedent”, iar aceasta a fost auzită la peste 9.000 de kilometri distanță. O ciupercă de fum de 30 de kilometri înălţime a dispersat cenuşă, gaz şi ploi acide pe sutele de insule ale arhipelagului Tonga.