Ciuhodaru se revoltă
În cazul în care nu știți cine e Tudor Ciuhodaru și de ce este importantă părerea sa, haideți că vă lămurim noi. În primul rând, Ciuhodaru este un cunoscut medic specialist ieșean. În al doilea rând, poate cel mai important „rând”, Ciuhodaru este un politician care a ales să se dea cu stânga pesedistă la un moment dat, asta după ce a făcut traseul pe la UNPR și PPDD. Trecut prin Camera Deputaților, acum ocupă frumoasa și călduța funcție de eurodeputat.
Acum că ați aflat aceste informații, haideți să trecem la declarațiile recente ale acestuia, cu privire la guvernul Orban și deja mult discutata ordonanță pentru sănătate, pe care Ciuhodaru o consideră o metodă de a se căpușa sistemul de sănătate. Ai putea spune că, medic fiind, ar vorbi în cunoștință de cauză. L-ai putea chiar crede, dacă nu ai ști nimic despre apartenența sa politică. În caz contrar, acesta poate fi bănuit de însușirea ideilor partidului, trecute prin filtrul funcției sale – pentru ceva mai multă credibilitate.
Citește și: Raed Arafat continuă lupta împotriva sistemului de sănătate privat
Declarațiile integrale ale eurodeputatului Tudor Ciuhodaru, cu privire la „ordonanța căpușării sănătății”, așa cum chiar el s-a exprimat:
„Nu vom mai avea nici cu ce şi nici cu cine să vă tratăm în România în spitalele de stat. Distrugerea sistemului public de sănătate ne va afecta pe toţi. Guvernul a decis tăierea la jumătate a sumelor alocate sănătăţii publice. Noaptea, ca hoţii, fără nicio dezbatere, fără avize, ilegal şi neconstituţional. Şi asta în timp ce legea Ciuhodaru ce prevede alocarea a 8% din PIB sănătăţii stă uitată prin sertarele parlamentarilor. Nimeni, exceptând PNL, nu este de acord cu privatizarea sănătăţii. Programul pe sănătate „plăteşti ca să trăieşti” al PNL a fost respins azi în Parlament. Toate celelalte partide au votat împotrivă”, spune Ciuhodaru, membru în Comisia de sănătate a Parlamentului European.
„Prin această căpuşare de buget ne întoarcem la nivelul anilor ’60 ca finanţare. În condiţiile în care media europeană din PIB alocată sănătăţii publice este de peste două ori mai mare decât cea românească şi ajunge la peste 8,9% din PIB, PNL va aloca pentru sănătatea fiecărui român doar aproximativ 300 de euro, o sumă „exorbitantă”, dar de zece ori mai mică decât media europeană. Chiar şi Albania alocă un procent mai mare decât PNL. Nu se precizează şi probabil că nu se pune problema modernizării de spitale sau de noi programe de sănătate şi nici măcar finanţarea corespunzătoare a celor existente. Nici a redeschiderii celor 182 de spitale închise sau construirii de spitale noi, iar cele care au mai rămas vor fi închise prin declasificare. Mai mult decât atât, vorbim de PIB-ul României, incomparabil mai mic decât în celelalte ţări europene şi de o populaţie bolnavă şi săracă”, adaugă Ciuhodaru.
„În condiţiile insuficienţei fondurilor nici nu se poate pune problema unui sistem de sănătate competitiv şi accesibil sau a unui personal plătit cu salarii decente. Guvernul Orban schimbă fără jenă programele din campania electorală cu alte realităţi bugetare. Nici urmă de spitale regionale sau de autostrăzi. Una spun şi alta fac: PNL ne tratează doar cu noi taxe şi scumpiri. Guvernul PNL-PDL dăunează grav sănătăţii. Din nou”, încheie Tudor Ciuhodaru.
Citește și: Sistemul de sănătate din România nu-l iartă nici măcar pe Ponta