Mihai Chirica / Foto: Facebook

Pe Chirica-l doare-n COVID de restul oamenilor!

Probabil că ați auzit și voi cum că numărul testelor pentru depistarea noului Coronavirus este limitat. Nu, informația asta nu ar trebui să vă alarmeze, întrucât autoritățile s-au gandit la soluții. Mai pe larg, testele pentru COVID-19 sunt destinate exclusiv celor ce prezintă simptome ce ar da de bănuit cum c-ar fi, că s-ar putea. În toate celelalte cazuri, se stă în autoizolare, ori, după caz, în carantină obligatorie.

Chiar și-așa, testele rămân limitate! Iar ele ar trebui prețuite și folosite numai în cazul în care se crede că este necesar. Dar vezi, Mihai Chirica alege să sară peste autorități, cu care-i prieten de altfel, și să se testeze săptămânal chit că nu prezintă niciun simptom. Explicația acestuia este una simplă: nu vrea să pună în pericol viețile colegilor și pe cele ale cunoscuților. Se pare că în perioada asta cine-l cunoaște pe Mihai Chirica se poate considera un om cu adevărat norocos. Nu de alta, dar oricare alt necunoscut ce ar avea, probabil, nevoie să i se facă un test, întrucât a început să tușească sau să aibă febră, posibil să nu primească unul pentru că tocmai ce l-a consumat degeaba Chirica pe ritualul săptămânal.

Vezi să nu te bage ăștia la Asociația Testaților Anonimi, nene Chirica! Nu de alta, dar tare mi-este c-ai început să fii dependent de testele astea.

În timp ce primarul Iașilor se testează obsesiv-compulsiv de Coronavirus, Cosette Chichirău pune punctul pe „i”

„Deși Moldova are cea mai scăzută capacitate de testare din toate regiunile României, primarul Iașului, Mihai Chirica, își face săptămânal testul pentru noul coronavirus, deși nu prezintă simptome.

Vreau să spun foarte clar că NU EXISTĂ NICIO PROCEDURĂ care să ceară reprezentanților autorităților publice locale să-și facă preventiv acest test. Iar motivul este foarte simplu. Dacă fiecare primar și fiecare ministru și-ar face testul fără să fie nevoie, așa cum face edilul Iașului, atunci nu ar fi nici timp și nici teste pentru cei care au într-adevăr nevoie. Sunt peste 20 de persoane confirmate cu noul coronavirus în Iași. În afară de ei, ar trebui testate toate persoanele cu care aceștia au intrat în contact, plus mulți dintre cei care s-au întors zilele acestea din afara țării și care prezintă simptome. Capacitatea de procesare la nivelul întregii Moldove este de doar 50 de teste zilnic. Nu cred că avem resurse de risipit.

Înțeleg responsabilitatea unui primar în astfel de situații, înțeleg că este important să rămână sănătos, dar există și alte soluții decât risipirea resurselor. Dacă președintele României poate comunica prin videoconferință, dacă ședințele de Guvern și ședințele Parlamentului se pot face prin mijloace electronice, atunci sunt convinsă că și primarul poate să coordoneze activitatea celor din subordine prin telefon sau prin mijloace video.

Problema aici este una de priorități. Testele trebuie folosite în primul rând pentru cei care prezintă simptome, apoi pentru cei care au fost în contact cu persoane confirmare ca fiind bolnave, apoi pentru medicii din prima linie și abia apoi pentru alte categorii. Deocamdată, România nu are teste de risipit. Nici măcar pe primarul Iașului.”, spune aceasta pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Nelu Tătaru explică situația testelor pentru Coronavirus

#News