Guvernul intenționează să sprijine mediul privat cu 2,4 miliarde de euro prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. „Birocraţia ridicată din sectorul public împiedică asigurarea unui acces facil pe piaţă al întreprinderilor şi dezvoltării acestora. Firmele din România se confruntă cu un acces redus la finanţare, atât în ceea ce priveşte finanţarea bancară cât şi cea non-bancară. România încă nu are o bancă naţională de dezvoltare care să administreze anumite fonduri şi să acopere din decalajele de finanţare”, se menționează într-unul dintre documentele aferente PNRR, document în care se adaugă, de asemenea, că în momentul de față vorbim despre deteriorarea masivă a capitalurilor proprii ale firmelor private.
Guvernul mizează pe redresarea firmelor private
În egală măsură, Guvernul promite o aplicație care să rezolve problemele registrului unic de control, prin simplificarea procedurii de autorizare a înregistrării reprezentanţelor firmelor străine şi derularea de instrumente financiare, prin transferarea a 4% din alocare către compartimentul naţional al programului InvestEU, dar și prin prin acordare directă către Grupul Băncii Europene de Investiţii pentru finanţarea anumitor domenii prioritare ale Programului Național de Redresare și Reziliență.
Domenii vizate:
- tranziţia verde (energie regenerabilă, eficienţă energetică etc)
- transformarea digitală şi retehnologizare şi suportul tehnologic pentru marii poluatori
Ministrul Ghinea, despre PNRR
„PNRR este un suport bugetar pentru reforme și așa vă propun să gândiți când selectați potențiale proiecte. Iar ceea ce înțelegem prin reforme se referă la cele prinse de Comisia Europeană în recomandările specifice de țară. Ne putem uita la recomandările din ultimii 2 ani dar și alte reforme structurale ale României semnalate de-a lungul anilor și nerezolvate până acum. Vom lucra împreună în această lună, zi de zi, pentru a avea cele mai potrivite proiecte în PNRR și pentru asta vom strânge inclusiv ideile valoroase de la partenerii din ONG și mediul de business”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Citește și: Fostul ministru al Sănătății explică certificatul de liberă trece, aflat în planurile UE