De parcă nu era de ajuns că în ultimii doi ani elevii români au experimentat „școala online”, mai mult sau mai puțin reușită, că încă un proiect vine să bulverseze școala. Concret, vacanțe școlare decalate pe regiuni geografice și în funcție de anul de studiu – este propunerea legislativă a deputatului USR-PLUS Alin Apostol.
Potrivit acestuia, scopul proiectului este „stimularea creșterii sectorului turism și în principal a sectorului din industria hotelieră și a serviciilor alimentare – HoReCa”, care au fost încercate în această perioadă, „prin prelungirea temporară a vacanței de iarnă și repartizarea în funcție de zone coroborată cu dezvolatrea de infrastructuri școlare anternative publice și private la începutul și finalul vacanței de vară”.
Potrivit inițiatorului, prin acest proiect este propusă delimitarea zonelor geografice și elevii din fiecare zonă să intre în vacanța inter-semestrială cu durata de o săptămână pe rând și fără să se suprapună. Astfel, elevii de până la clasa a IV-a, cei de-a VIII-a și a XII-a ar începe anul școlar în prima zi de luni a lunii septembrie, iar cei din clasele a V-a până la a VII-a, inclusiv, și a IX-a până la a XI-a, inclusiv, ar începe în a treia zi de luni a lunii septembrie.
Modelele de calendare de vacanţe în Europa
Conform expunerii de motive, în acest proiect se ține cont de descentralizarea şi regionalizarea unor țări europene.
În Cehia, vacanţa de primăvară/Paşte pentru învăţământul primar este de o săptămână între 1 februarie şi 14 martie 2021, în funcţie de regiune, iar pentru învăţământul secundar general este de o săptămână între 1 februarie şi 14 martie 2021, în funcţie de regiune.
În Franţa, vacanţa de iarnă/carnaval se extinde la două săptămâni între 8-21 februarie 2021 (zona A), 22 februarie – 7 martie 2021 (zona B) şi 15-28 februarie 2021 (zona C), iar vacanţa de primăvară/Paşte se extinde la două săptămâni după cum urmează: 12-25 aprilie 2021 (zona A), 26 aprilie – 9 mai 2021 (zona B), 19 aprilie – 2 mai 2021 (zona C).
În Germania, în conformitate cu Acordul de la Hamburg dintre landuri privind armonizarea în sistemul şcolar, anul şcolar începe la 1 august şi se încheie la 31 iulie. Începutul şi sfârşitul efectiv depind de datele sărbătorilor de vară care variază de la un an la altul. De asemenea, în Germania, deşi există o dată oficială de începere la 1 august, în realitate, şcolile din diferite landuri încep între 3 august şi 14 septembrie, astfel oferindu-se o independenţă decizionale land-urilor.
Proiectul a fost semnat de mai mulți deputați USR-PLUS și a intrat în procedură legislativă la Camera Deputaților. Decizia finală va fi luată de Senat.
Trimestre în loc de semestre
Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat, recent, că vrea să se intre într-o oarecare normalitate, în care vacanța de iarnă să nu mai întrerupă semestrul, fapt care pe unii dintre noi ne poate trimite ușor cu gândul la structura anului împărțită pe trimestre. În anul școlar 1998-1999 s-a făcut trecerea spre semestre. Totodată este luat în calcul și creșterea numărului de zile școlare, o aliniere la media europeană, de la 162 la 180 de zile.
Citește și: Ministrul Educației vrea să schimbe structura anului școlar viitor