Amenzi aplicate de ANPC comercianţilor din Piaţa Gorjului şi Piaţa Veteranilor

Comisarii au aplicat, până în acest moment, la 20 dintre societăţile comerciale şi la producători,  sancţiuni în valoare de 196.000 de lei.

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi de aproape 200.000 de lei comercianţilor din Piaţa Gorjului şi Piaţa Veteranilor, din Sectorul 6 al Capitalei, potrivit ziare.com.

”În unele dintre pietele verificate, cumpărăturile au devenit o cursă cu peripeţii şi obstacole, la finalul căreia te poţi considera norocos dacă nu ai păţit nimic. Gropile de pe alei, aplecătorile ruginite şi pline de crăpături, tarabele dezmembrate şi mizeria, toate reprezintă un real pericol pentru cei ce doresc să îşi facă cumpărăturile cât mai aproape de ceea ce demult erau producătorii români. Înconjuraţi de bişniţarii anilor 2000, adevăraţii producători bat în retragere. Aflăm de la escrocul de tarabă că avem struguri de primavară şi mere de iarnă. Certificatele acestora fiind nişte falsuri grosolane! Continuăm!”, a declarat Horia Constantinescu,, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

În urma neregulilor constatate, comisarii au aplicat, până în acest moment, verificările fiind în curs, la 20 dintre societăţile comerciale şi la producători,  sancţiuni în valoare de 196.000 de lei.

 De asemenea, au oprit temporar prestarea serviciilor, până la remedierea deficienţelor, pentru 13 operatori economici şi pentru zone din Piaţa Gorjului, în acest ultim caz pentru lipsa amenajărilor şi a igienei.

Principalele abateri constatate au fost: nerespectarea condiţiilor de temperatură pentru depozitarea produselor alimentare; depozitarea unor produse alimentare în lăzi cu acumulări de impurităţi şi mucegai; utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu resturi alimentare, cu chedere rupte, rugină şi vopsea exfoliată; folosirea unor ustensile de bucătărie neprofesionale şi a coşurilor de gunoi fără capac. Alte nereguli găsite de comisarii ANPC au fost depozitarea băuturilor direct pe paviment, gropi, spărturi; folosirea unor echipamente de gătire cu urme de rugină şi uzură intensă; lipsa omologării unor aparate de măsură utilizate; condiţiile igienico-sanitare improprii derulării activităţii de comercializare a produselor alimentare – paviment deteriorate, cu porţiuni lipsă, neigienizat, tavan cu infiltratii, pereţi murdari, tarabe ruginite, murdare; schimbarea stării termice a produselor alimentare; nerespectarea vecinătăţilor în spaţiile frigorifice.

 Uniunea Europeană interzice importul produselor provenite din defrişări