S-a tot discutat de măști și nu doar luna asta. În momentul în care a fost declarată starea de urgență, s-a pornit și o adevărată vânătoare de măști. Și discuțiile nu s-au redus doar la cine și câte măști cumpără. Primul factor a fost imposibilitatea de a le găsi. A urmat prețul (și aici s-a mers mână în mână cu factorul de protecție și calitate). Au urmat retrageri de pe piață, speculații și obligativități. Ești obligat să porți o mască pe care încă nu o ai și nici nu prea ai unde să o găsești. Dar obligația există.
Senatul a adoptat o propunere legislativă inițiată de deputați PSD și PRO România. Camera Deputaților urmează să o aprobe. Ceva mai devreme, Ludovic Orban declara:
”Pregătim un act normativ împreună cu Ministerul Muncii ca pentru persoanele vulnerabile, pentru persoanele care sunt sub incidenţa Legii venitului minim garantat să putem să asigurăm un număr de măşti fără să fie obligaţi să le cumpere”.
Nu știu de ce mi se pare iar un joculeț strict politic, o campanie cu mască. Unde masca e cuvântul cheie și subtila ironie politică. În proiectul depus la Senat pe 27 aprilie se menționa așa:
”Prin prezenta lege se acordă gratuit un set de 30 măşti de protecţie pentru fiecare cetăţean român aflat pe teritoriul României până la 15 mai 2020.
În vederea asigurării de protecţie cetăţenilor de pe teritoriul României în actualul context epidemiologic determinat de răspândirea noului coronavirus, Ministerul Sănătăţii, prin Unifarm SA, dispune achiziţionarea de măşti de protecţie, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni şi din import. Fondurile pentru acordarea măştilor se asigură de la bugetul de stat şi din fondurile proprii ale companiei Unifarm SA”.
Orban vrea să împartă măști. PSD vrea să împartă măști. Și mulți alții. Îmi amintește de o anume campanie cu făină, ulei, pixuri și pliante. Și o eternă luptă de convingere a poporului.
Mulți dintre noi și-au achiziționat singuri echipamentele de protecție. Și asta fără să se laude prea mult. Mulți politicieni promit echipamente de protecție gratuite. Și da, parcă se laudă cam prea mult.
Citește și: CNCD nu face discriminări, îi amendează pe toți