AUDIO ȘOCANT. Polițiștii locali, șantajați și amenințați de primarul Nicușor Dan

Nicușor Dan i-a demis pe șefii Poliției Locale care nu au fost de acord să aplice o amendă de 35 de milioane de euro proprietarului parcului IOR

Nicusor Dan
Nicusor Dan

Primarul general Nicușor Dan i-a șantajat și i-a amenințat pe față pe polițiștii locali pentru a da o amendă ilegală de 35 milioane de euro. Acest lucru reiese dintr-o înregistrare audio incendiară, intrată în posesia ziarului Cetățeanul.

Deoarece polițiștii au refuzat să aplice sancțiunea ilegală, Nicușor Dan și-a pus în practică amenințarea. El i-a demis pe șefii Poliției Locale care nu au fost de acord să încalce legea

Totul a avut loc în cadrul unei ședințe convocată de primarul general, din iulie 2023. La ședința au participat directorul general al Poliției Locale București de atunci, Daniel Mihai Rășică, directorul executiv adjunct al Direcției Control – Constantin Maximilian, și Răzvan Florea, șef serviciu, în cadrul Serviciului Control Ecologie și Protecția Mediului. Acesta din urmă a fost somat de primar să aplice, amenda proprietarului terenului de lângă parcul IOR, și nu contravenientului, așa cum prevede legea. Șantaj: infracțiune care constă în fapta de a constrânge o persoană, prin violență sau prin amenințare, să dea, să facă, să nu facă ori să sufere ceva, cu scopul de a dobândi un folos pentru sine ori pentru altul. (sursă DEX)

Nicușor Dan, avertisment pentru șefii Poliției Locale: „Dacă nu aplicaţi sancțiunea așa cum spun eu, vor fi consecințe!”

Responsabilii Poliției Locale i-au explicat lui Nicușor Dan că legea prevede că sancțiunea să poată fi aplicată doar persoanei care a comis fapta, nu proprietarului. Atâta vreme cât nu este există nicio dovadă că proprietarul are vreo responsabilitate, acesta nu poate fi amendat. Din înregistrarea intrată în posesia Cetățeanul reiese că Răzvan Florea era foarte speriat în fața primarului general, care l-a amenințat și șantajat pe față: „Dacă nu aplici sancțiunea, vor fi consecințe!”, i-a spus primarul general. Pe Nicușor Dan nu l-a interesat faptul ca legea nu permitea Poliției Locale București să aplice sancțiunea proprietarului. Argumentul lui de forță invocat a fost următorul: „Așa am dispus eu!”.

AUDIO Nicușor Dan: „Schimb dispoziția de primar, mă numesc agent constatator, dar asta o să aibă niște urmări!”

În continuare puteți citi dialogul incredibil dintre primarul general Nicușor Dan și Răzvan Florea, șef serviciu, în cadrul Serviciului Control Ecologie și Protecția Mediului, în care primarul general recurge la șantaj și amenințări directe:

Nicușor Dan: Așa… Întrebarea este dacă veți da sau nu veți da această sancțiune?

Răzvan Florea: Dacă vom avea toate elementele care…

Nicușor Dan: De o săptămână tot aștept.

Răzvan Florea: Trebuie să vedem, mai întâi, cine a făcut fapte…

Nicușor Dan: Nu contează. Este un proprietar care…

Răzvan Florea: Este, dar nu…

Nicușor Dan: Deci, o dați sau nu o dați? Asta e singura întrebare. Că, nu mai… M-am săturat de veșnice discuții Azi, la ora 12.00, veți da această amendă așa cum a solicitat primarul sau nu? Dacă nu, să-mi spuneți… Nu-i mai convocăm, anulăm convocarea, trimitem executor, schimb dispoziția de primar, mă numesc agent constatator, dar asta o să aibă niște urmări!

Răzvan Florea: V-am spus, dacă găsim toate elementele ca să putem da această sancțiune, o dăm. Dar, momentan, nu le avem.

Nicușor Dan: Deci, nu o dați…Răzvan Florea: În Legea 24 (n.r. Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din zonele urbane) scrie clar că persoanele fizice sau juridice nu trebuie să diminueze…, nu pot să incriminez proprietarii, ci persoana care a făcut acea faptă, contravenientul.

Epurări la Poliția Locală București, la comanda primarului general

Deoarece șefii Poliției Locale nu au vrut să încalce legea, Nicuşor Dan a schimbat practic, conducerea instituției. În octombrie 2023, primarul a anunțat că a schimbat conducerea Poliției Locale a Municipiului București pentru mai multe „deficiențe” . Era vorba, în special, despre refuzul de a aplica amenda de 35 milioane euro în cazul IOR. Primarul l-a numit director general al Poliției Locale pe Eduard Stroe, adus prin detașare de la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS). Stroe a fost recompensat cu acest post după ce a aplicat, personal, în calitate de „agent constatator”, amenda de 35 milioane euro, dorită de Nicușor Dan.

De ce este ilegală amendă de 35 milioane de euro impusă de Nicușor Dan

Potrivit experților în drept, amenda de 35 milioane de euro a fost doar un joc de imagine regizat de Nicușor Dan, pentru a obține capital electoral. Primarul general a știut că sancțiunea va fi anulată de instanță. Astfel, terenul retrocedat din Parcul IOR nu este spațiu verde în accepțiunea legii 24/2007, invocată de primarul general. Înalta Curte de Casație și Justițe a stabilit definitiv această problemă. „Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curți-construcții, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate că spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu”, se arată în decizia Curții Supreme, din octombrie 2022, decizie care este literă de lege. Primarul general Nicușor Dan nu a inițiat niciodată vreun proiect de expropriere, pentru ca terenul din IOR să fie redat publicului ca spațiu verde.

Bugetul de stat al României, afectat de amenda de 35 de milioane de euro

Amenda ilegală aplicată la ordinul primarului general Nicușor Dan va avea și alte efecte negative. Potrivit Codului Fiscal, orice amendă aplicată de o autoritate a statului, prin proces-verbal, se constituie venit la bugetul statului. Ea reprezintă o creanță fiscală și, ca orice venit la bugetul statului, face parte din categoria plusuri de venituri din bugetul centralizat al statului. Astfel, amenda de 35 milioane de euro aplicată de Nicușor Dan, care, potrivit experților are, practic, zero șanse să rămână în picioare în urma contestației în instanță făcută de proprietarii terenului, a fost inclusă în Legea de aprobare a bugetului de stat pe anul 2024.

După ce sancțiunea va fi anulată de instanță (o astfel de amendă nu poate fi aplicată pe o proprietate privată), statul va trebui să facă rectificare bugetară și să scoată această sumă din categoria „venituri”.

Numai că, între timp, această sumă a fost repartizată, iar atunci vor fi instituții, precum Ministerul Apărării, care nu vor putea să facă achiziții. „Omul ăsta (n.r. Nicușor Dan) se joacă cu legile României și cu Constituția”, susțin experții consultați de ziarul Cetățeanul. În octombrie 2023, primarul general Nicușor Dan anunța cu satisfacție că proprietarii zonei retrocedate din Parcul IOR au fost amendați – în baza Legii 24/2007 privind spațiile verzi – cu suma de 35 de milioane de euro. El a felicitat Poliția Locală (noua conducere, care a executat ordinele primarului – n.r.) pentru că s-a comportat „ca o autoritate”. Sancțiunea a fost aplicată pentru schimbarea destinației spațiului verde sau reducerea suprafeței spațiului verde.

„Am venit să anunțăm amenda pe care Poliția Locală a dat-o proprietarului din Parcul IOR, doamna Cocoru, în sumă de 35 de milioane de euro. Țin să felicit Polița Locală a Municipiului Bucureșți pentru acest gest. În sfârșit, Poliția Locală a Municipiului București se comportă ca o autoritate care apără interesele cetățenilor”, declara Nicușor Dan. Amenda a fost însă aplicată ilegal, deoarece nu a fost amendat autorul faptei, ci proprietarul terenului, suprafața retrocedată din Parcul IOR figurând în categoria curți-construcții. Deși a felicitat Poliția Locală, primarul general Nicușor Dan nu a spus că foștii șefi ai instituției au refuzat să aplice amenda, deoarece era ilegală. Atunci, Nicușor Dan i-a șantajat și amenințat pe față pe șefii Poliției Locale care nu i-au făcut pe plac, potrivit cetateanul.net.