Viteza celor aproape 1.000 de bărci de mare putere care circulă în Delta Dunării va fi monitorizată printr-un sistem de tip SCOMAR, similar celui folosit pentru supravegherea graniţelor Uniunii Europene, dacă cererea de finanţare întocmită de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) va fi acceptată de Programul Operaţional pentru Dezvoltare Durabilă (PODD), potrivit digi24.ro.
Guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov, a declarat că niciuna din soluţiile puse în practică până acum pentru sancţionarea conducătorilor ambarcaţiunilor care circulă cu viteză nu a avut rezultate, deoarece vitezomanii se anunţă prin diferite mijloace cu privire la prezenţa angajaţilor ARBDD cu aparate radar pe canalele Deltei.
„Conducătorii ambarcaţiunilor se informează unii pe alţii, au grupuri pe reţele sociale sau de orice altă natură, iar atunci când ajungem la faţa locului toată lumea circulă regulamentar. Cum am plecat, imediat se reia obiceiul. (…) Conştienţi fiind de ineficacitatea acestor acţiuni, unul din cele cinci proiecte strategice pregătite vizează tocmai această capacitate de control a întregii suprafeţe din Deltă”, a declarat guvernatorul Gabriel Marinov.
Prin aplicarea proiectului care va fi depus spre finanţare pe PODD, vor fi monitorizate toate ambarcaţiunile din Deltă, astfel încât vor fi identificate şi persoanele care comit infracţiuni
.„Sistemul nu e ceva neapărat nou, e utilizat în alte locuri din lume, în special în delta Mississippi. Este însă o generaţie mai nouă decât cea folosită acolo şi ne va permite monitorizarea permanentă a oricărei ambarcaţiuni care se deplasează în Deltă. În afară de acele camere de mare fidelitate, ce vor fi amplasate în intravilanul localităţilor, instalarea a trei radare în diferite puncte din intravilanul localităţilor, nu vor fi aduse alte prejudicii mediului natural. Am scris cererea de finanţare şi aşteptăm deschiderea apelurilor”, a precizat guvernatorul Gabriel Marinov. El a precizat că în Deltă sunt aproape 1.000 de bărci cu motoare puternice, care, prin viteza excesivă, produc daune majore habitatelor naturale.