Cluj-Napoca, orașul magnet și etalon al bunelor practici, se află printre cele mai sigure orașe din lume, potrivit topului Numbeo, privind rata criminalității la jumătatea lui 2021, fiind pe locul 14. România are șase orașe în acest clasament, pe lângă Cluj-Napoca se mai află Timișoara, Brașov, București, Iași și Craiova.
Cluj-Napoca se situează pe locul 414 la „nivelul” de criminalitate, fiind considerat al 14-lea cel mai sigur oraș din lume, în timp ce Timișoara se află pe locul 398, Brașov pe 380, Bucureștiul e plasat pe locul 361, Iași pe 346 și Craiova pe locul 198.
Pe primul loc la siguranță, în clasamentul în care figurează 427 de orașe, este Doha, iar pe ultimul Caracas.
Cluj-Napoca, „un grajd” în opinia unei turiste din România
Și cum nimeni nu este profet în țara lui, părerile sunt împărțite în privința topurilor în care sunt orașe din România. Dacă în top Numbeo, privind calitatea vieții, Clujul lui Boc are un index de 149.05 (destul de aproape cu cel al New York-ului, 138.31), unii români îl desconsideră, mai mult, în compară cu „un grajd”. Cel puțin aceasta este opinia unei turiste din Bucureștiul invadat de gunoaie, șobolani și bălării.
„Am fost 2 zile în Iași. Văzusem toată Europa, dar acest oraș nu. Ce vreau să vă spun, după ce am bătut orașul – și prin centru, și prin cartiere: Bucureștiul e o cocină, iar Clujul – un grajd. Nu vezi tu aici un muc de țigară, o hârtie, o coajă de pepene, un șobolan. Nu inspiri nicio duhoare… Am trecut, de asemenea, prin Vaslui, alt loc în care n-am fost niciodată. Și la polul grozăviilor României e mai curat decât pe Calea Victoriei”, a descris turista pe Facebook.
De altfel, deranjată de reacțiile primite la postarea sa, atât din partea ieșenilor, cât și a clujenilor, turista a cerut, ironic, „anularea acestor nemernice de tichete de vacanță, fără de care n-aș fi ajuns la Iași în viața mea și n-aș fi produs dihonie între Moldova, Ardeal și Țara Românească. Compensarea lor cu vouchere de testare PCR pentru turismul extern și cu teste de anticorpi, să știm exact cum mai stăm cu imunitatea, e mult mai adecvată și de sezon”, a mai scris turista, care s-a trezit „subiect de presă”.
Citește și: Clujul, doar finalist pentru „capitala inovării”