Starea de vegetaţie a culturilor agricole neirigate va continua să se deprecieze pe suprafeţele cu deficite de umiditate din sudul, sud-estul şi estul ţării, unde se menţine seceta pedologică, arată prognoza agrometeorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 20 – 26 august 2024, potrivit ziare.com.
Starea de vegetaţie a culturilor prăşitoare neirigate va continua să se deprecieze, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate din sudul, sud-estul şi estul ţării.
„De asemenea, aceste condiţii vor determina în continuare forţarea proceselor de maturare, ofilirea, uscarea parţială/totală a aparatului foliar, formarea de boabe şiştave şi ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, iar la floarea-soarelui capitule mici, precum şi un procent ridicat de seminţe seci”, precizează specialiştii ANM.
Floarea-soarelui îşi va continua maturitatea în ceară (70-100%) şi deplină (40-100%), precum şi recoltarea în zonele de câmpie.
Sub aspect fenologic, la porumb se vor înregistra predominant maturitatea în lapte (60-100%), ceară (30-100%) şi deplină (10-100%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii, pe întreg teritoriul agricol. Potrivit sursei citate, în principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor continua procesele de îngroşare a rădăcinilor şi acumulare a zahărului, iar la cartof, creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor, precum şi recoltarea la soiurile de vară ajunse la maturitate tehnologică.
Speciile pomicole se vor afla la creşterea, dezvoltarea şi coacerea fructelor, concomitent cu acumularea zahărului, precum şi recoltarea la soiurile de sezon.
Viţa-de-vie va parcurge creşterea şi coacerea boabelor, iar la soiurile timpurii de masă, recoltarea eşalonată, în funcţie de atingerea maturităţii de consum. În cultura de porumb neirigat, rezerva de apă din sol pe adâncimea de 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) în Maramureş, Banat, Crişana, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, local nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei. Conţinutul de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, izolat în vestul Moldovei.
În acest interval se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, la scara întregii ţări, chiar caniculară în zonele de câmpie.
Din punct de vedere meteorologic, temperatura medie diurnă a aerului se va situa în intervalul analizat între 19 şi 31 grade Celsius, mai ridicată cu 1 – 8 grade în raport cu mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va oscila între 28 şi 38 de grade Celsius, în toate zonele de cultură, iar cea minimă va fi cuprinsă între 10 şi 24 de grade Celsius, la nivelul întregului teritoriu agricol. Potrivit ANM, sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări temporare ale vântului. Local, cantităţile de apă pot fi mai însemnate, îndeosebi în sud-vestul, nordul şi centrul ţării.
Femeie luată cu forța de pe stradă, salvată datorită intervenției rapide a polițiștilor