Apa Mării Negre a înregistrat cea mai ridicată temperatură din ultimii 25 de ani

Marea Neagra
Marea Neagra sursa foto pixabay

Avertisment transmis de specialiști. Apa de la Marea Neagră este din ce în ce mai caldă, iar acest lucru ar putea afecta pe termen lung fauna și ecosistemul, potrivit ziare.com.

La începutul lunii august apele mării aveau 29,5 grade Celsius, valoare care nu a mai fost atinsă în ultimii 25 de ani.

Și Mediterana a stabilit un nou record zilnic. Potrivit experților climatologi, dezechilibrul sistemului poate provoca și un nou tip de furtuni nemaîntâlnite în zona noastră. Marea Mediterană a înregistrat în weekend cea mai ridicată temperatură zilnică din ultimii 40 de ani, 28,9 de grade. La noi, în Marea Neagră, al cărei ecosistem este legat de Mediterană, apele fierb. Curenții care vin dinspre Bosfor și Dardanele le-au ridicat temperatura cu 2-3 grade, în ultimele luni, spun specialiștii. Recordul vine după 40 de zile caniculare și ar putea aduce, în lunile următoare, furtuni obișnuite mai degrabă în zonele tropicale.

„Dacă temperatura apei se menține așa până în septembrie, s-ar putea să avem aceste furtuni subtropicale foarte puternice. De obicei se formează in sudul Mării Negre și ajung în tara noastră prin Dobrogea si se manifesta prin ploi abundente de lungă durată, vânt puternic”, susține climatologul Alex Trandafir.

Prima furtună de acest gen a fost înregistrată în județul Constanța, anul trecut, în noiembrie, când marea a ridicat valuri de 12 metri, iar vântul a suflat cu peste 140 de kilometri pe oră. „Furturile din Mediterană încep să capete nuanțe de uragan. Trec Bosforul, trec în Marea Neagră. Anul trecut, în noiembrie, am avut cea mai mare furtună înregistrată de multă vreme pe Marea Neagra cu nave aruncate pe uscat”, spune biologul marin Adrian Bâlbă.

Potrivit specialiștilor de la NASA, încălzirea marilor și oceanelor a înregistrat, in ultimii 50 de ani, o creștere exponențială, nemaîntâlnită în istoria omenirii.

Deși pe termen lung continuarea încălzirii ar putea duce la schimbări ale ecosistemului, pentru pescari a apărut un efect pozitiv. Mulți pești din Marea Mediterană migrează aici. În sudul litoralului, apele mării sunt pline de meduze albastre. Plasele pescarilor s-au umplut cu ele, dar și cu sute de exemplare de pești pe care până acum îi vedeam doar în Turcia sau Grecia. Încălzirea apei mării aduce prelungirea sezonului estival pe litoral.

Restricții în alimentarea cu apă în peste 600 de localități din România