Bogdan Rodeanu nu a fost niciodată primarul Galațiului, dar a cam făcut munca primăriei. S-a implicat fără să fie finanțat, fără să apeleze la fonduri fantomă, fără să fie în politică înainte de 2016, fără să se laude și, cel mai interesant, fără să ajungă foarte mult în presă.
Presa din Galați (dacă putem afirma că ar exista presă în orașul de la Dunăre) scrie despre cei care sar cu banul, contractul sau colacul. Rodeanu nu a sărit cu banul, dar a mers în direcția fix opusă, apelând la numeroase organizații neguvernamentale și non-profit. Adică, a stat departe de ban, dar aproape de oameni.
A fost, în primul rând, aproape de studenți, a fost lider al studenților, s-a luptat pentru drepturile acestora și a rezolvat din problemele vieții din căminele studențești gălățene. Exemple? Încălzire în campus pe perioada de iarnă, mașini de spălat pentru studenți, renovarea camerelor din cămine, copaci plantați și multe alte activități voluntare, nonguvernamentale, despre care nu s-au scris prea multe.
Continuăm cu Bogdan Rodeanu, cel de dinainte de politică. Dacă este să scotocești prin viața virtuală, prin viața de pe Facebook, postările lui Rodeanu încep cu Crăciunul. Nu Crăciunul din 2020, ci Crăciunurile trecute, când s-a jucat de-a Moș Crăciun și a bucurat familii defavorizate, copii din satele gălățene ca Macișeni sau Corni, copii care nu au nevoie de ființe fantastice, promisiuni și personaje imaginare, ci de oameni care ajută alți oameni, prin altruism și compasiune.
Cu o pagină de Wikipedia care nu menționează decât numele și o dată de naștere, cu munca și implicarea la portofoliu, reprezentantul comunității studențești gălățene schimbă macazul în 2016 și intenţionează să candideze ca independent pentru un mandat în Consiliul Local.
Din 2016, reprezintă gălăţenii în Camera Deputaţilor, fiind singurul candidat care nu are sacoul pătat de ștampila PSD.
Tot în 2016, ridică o întrebare ale cărei răspunsuri se dau în șoaptă: ce facem cu asistații sociali? De ce finanțăm lenea, de ce fac alții munca în locul nostru și de ce autoritățile dorm? Să repetăm fraza de început: Rodeanu nu a fost primarul orașului Galați, dar a făcut munca primăriei.
Deputat al Romaniei din partea Uniunii Salvați România, filiala Galati, își depune jurământul în decembrie 2016, insistă pe lupta anti-corupție, pe partidele care risipesc banul public, pe non-valorile promovate zilnic și pe faptul că românii au de ales între ”o clasă politică mincinoasă, coruptă, arogantă şi lacomă care ne-a dus spre faliment” şi o echipa tânără, curată şi profesionistă, pe care o propune Uniunea Salvaţi România”.
Nu rămâne doar aproape de gălățeni, ci rămâne aproape de români, de justiție și de cauzele pentru care a luptat chiar și înainte de a intra în politică.
În 2017, 15 parlamentari USR, printre care și Bogdan Rodeanu, îi cer lui Dacian Cioloș să între în partidul Uniunea Salvați România, printr-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a deputatului Stelian Ion. Parlamentarii afirmă că ar fi vrut să-i transmită fostului premier doar urări de sărbători, însă au ales să scrie acest mesaj pentru că „justiția tocmai ce a fost schilodită de PSD”.
În 2018, USR strânge semnături pentru susţinerea iniţiativei ”Fără penali în funcții publice”. În total, sunt însă necesare 500.000 de semnături pentru depunerea în Parlament a iniţativei, senatorul George Dircă afirmând că interdicţia ca persoanele condamnate penal să nu mai ocupe funcţii publice ar trebui să fie limitată în timp.
Galațiul începe să miște. Parlamentarii USR Galaţi anunță lansarea la nivel local a campaniei pentru susţinerea iniţiativei cetăţeneşti ”Fără penali în funcții publice”. Deputatul Bogdan Rodeanu vine cu un boost optimist: după zece zile de la lansarea campaniei, la nivel naţional s-au strâns aproximativ 17.000 de semnături, dintre cele 500.000 necesare depunerii în Parlament a iniţiativei ca persoanele condamnate să nu mai poată ocupa funcţii publice.
În vara anului 2019, gălățenii încep să-și pună întrebări, să facă pariuri și să ia în calcul o schimbare. Galațiul este și a fost un oraș roșu, un oraș care este reticent la schimbări, un oraș care nu are alt cadidat la Primărie cu excepția lui Pucheanu. Dar are ”presă”, un cotidian care insistă să pună într-o lumină obscură orice alt candidat.
Cotidianul publică un articol cu titlu următor: ”Gălățenii au stabilit deja cine va fi primar în 2020”. Și se pare că respectivul cotidian a știut mai multe decât gălățenii votanți.
Cu Pucheanu în frunte, într-o ordine care se vrea cu sfințenie aleatorie, Viața Liberă insistă să ghicească-n zațul de la cafeluță și uită să se semneze pe farfuriuță.
Iar un articol nesemnat înseamnă un articol fără voce. Și un articol care nu prea contează:
În vara lui 2020, Bogdan Rodeanu, candidat susţinut de USRPLUS şi PNL la Primăria Galaţi a vorbit la Adevărul Live despre strategia pentru a învinge PSD, ce proiecte pregăteşte pentru gălăţeni şi cum reuşeşte să colaboreze cu liberalii pe plan local. Vorbește despre un oraș în agonie, despre un oraș care ar putea deveni ”Metropolitan”, despre locuri de muncă, despre revigorarea economică și despre diferențele dintre orașul de la Dunăre și alte orașe.
Rodeanu nu pune accentul pe sine și nu își desființează contracandidatul. Refuză să-l discute pe actualul primar, deși întrebarea repetitivă din presă este mereu aceeași: ”Dacă nu veţi fi ales primar ce faceţi?”.
Iar la întrebarea ”De ce ar schimba gălățenii primarul?”, răspunsul este următorul:
Rodeanu votează pentru schimbare, Pucheanu votează pentru ”continuitate”. Galațiul se mișcă haotic și în mai multe direcții. Sunt candidați prea mulți și prea puține voturi. Se votează puțin, stângaci, dar se fraudează mult.
Oricâți copaci ai planta, oricâte camere din campus ai renova, oricâți copii ai hrăni, oricâte rezultate concrete ai avea sau oricâți penali ai alunga, nu vei ajunge primar în Galațiul anului 2020. Gălățeanul nu este pregătit să trăiască cinstit, civilizat și fără teama zilei de mâine. Iar dacă gălățeanul este pregătit pentru Rodeanu, alt gălățean va vota pentru Pucheanu. Cu două mâini.
Pucheanu câștigă din nou și declară presei că rezultatul său este de 56-57%, procentaj care reflectă că şi-a ţinut promisiunile făcute în urmă cu patru ani, când a câştigat alegerile cu doar 24%.
Rodeanu continuă să insiste pe educație într-o țară care nu are acces la educație sau refuză să fie educată. Insistă pe o Românie ”Fără Penali”, în condițiile în care, deși s-au stâns peste 1 milion de semnături, tupeul rămâne o caracteristică a penalilor:
Candidaţii USR pentru Camera Deputaţilor sunt: Bogdan Rodeanu, preşedintele USR Galaţi (40 de ani), de profesie economist, deputat USR şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Dumitrescu, preşedintele PLUS Galaţi, 42 de ani, economist, 14 ani de experienţă în companii multinaţionale şi 7 ani în domeniul ONG-urilor, Daniel Zinica ( USR ), consilier local USRPLUS Galaţi, Daniela-Ancuţa Şarpe ( PLUS ), profesor universitar, Lăcrămioara Matei ( USR ), economist, Camelia Zăinescu ( PLUS ), doctorand, absolventă a facultăţii de Drept şi a unui masterat în Dreptul European al Afacerilor, Bogdan Pîndaru ( USR ) are peste 15 ani de activitate în mediul privat din România şi din străinătate, Ştefan Ţaran ( PLUS ), inginer în domeniul instalaţiilor electrice, iluminat şi surse regenerabile, Octavian Dinu ( USIonuţ Gheorghiţă ( PLUS ), 30 de aniR ), inginer şi antreprenor, Marian Pătrăşcoiu ( PLUS ), 31 de ani şi Cătălin Olaru ( USR ), inginer.
Citește și: Bacalbașa nu se mai află pe listele PSD Galați pentru alegerile generale