Teodor Meleșcanu se află în acest moment sub lupa Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, din pricina activităților pe care le-a întreprins în zilele de 19 și 20 decembrie 1989. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului s-a sesizat din oficiu, bănuindu-l pe acesta de crime împotriva umanității.
”ICCMER s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările și condițiile în care domnul Meleșcanu Teodor Viorel a acționat, ca reprezentant al delegației române la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989, în contextul săvârșirii de infracțiuni contra umanității de către autoritățile regimului comunist în timpul evenimentelor de la Timișoara, soldate cu numeroase pierderi de vieți omenești și rănirea gravă a multor persoane”, se spune într-un comunicat trimis presei de către instituție.
”Potrivit telegramelor diplomatice, Meleșcanu Teodor Viorel ar fi participat, în calitate oficială, la dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanților diplomatici prezenți la eveniment cu privire la crimele și abuzurile săvârșite la Timișoara, plasând infracțiunile comise de reprezentanții comuniști în categoria <<zvonurilor colportate în scopuri dușmănoase>> și a <<știrilor de presă neconfirmate>>”, complează Institutul.
Motivul principal pentru aceste autosesizări îl constituie atitudinea pe care Teodor Meleșcanu ar fi avut-o, atunci când, în ziua de 20 decembrie 1989, acesta s-ar fi opus momentului de reculegere pentru victimele de la Timișoara, cu toate că această întâmplare nu este acum recunoscută de către învinuit.
”Este o aiureală. Ceea ce am spus, și ar trebui să fie și pe bandă, este că sunt într-adevăr informații de presă și că dacă s-a întâmplat o represiune sângeroasă, așa cum spun acele informații, cei vinovați trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat Teodor Meleșcanu pentru Libertatea.