Cultura poate fi aruncată la gunoi. Nu este o figură de stil, este un fapt și are loc în 2021. Probabil că încă există oameni care își doresc o carte, una singură, care să le întregească o colecție personală, din bibliotecă. La fel de probabil, există oameni care nu-și pot permite o carte, una singură.
Multiple librării au dat faliment, fie că este vorba de investițiile făcute stângaci sau de criza economică produsă de pandemia cu coronavirus. În multe librării, rafturile au fost golite, iar cărțile au primit ștampila de ”reducere”, fiind vândute la kilogram sau la jumătate de preț.
Imagine din Franța, Charleville-Mézières, ianuarie 2021: cărțile au fost aruncate într-un container de gunoi și trimise la topit. Pentru afacerist, o ultimă soluție. Pentru cultură, o rușine.
Librăria Temps des Cerises din Charleville-Mézières și-a închis porțile în decembrie anul trecut. Totul a culminat într-o dimineață de ianuarie când a fost făcut bilanțul cărților: care vor fi aruncate și care vor fi vândute, relatează L’Ardennais.
În ianuarie, librarul care își desfășura activitatea în ”Le Temps des Cerises” a decis o ultimă activitate: să golească rafturile librăriei și să trimită la gunoi ceea ce, cândva, reprezenta afacerea, cultura și viitorul.
”S-a ajuns la o mizerie. Mă doare sufletul”
Martial Bournier, licitator, explică: ”Volumele care sunt prea învechite sunt aruncate în tomberon. Restul vor fi scoase la vânzare”.
Un vecin a văzut scena de la fereastra sa. Înainte ca tomberonul să fie dus la centrul de reciclare, bărbatul a profitat de ocazie pentru a colecta câteva cărți. ”Mă uit la ce pot salva, dacă sunt câteva lucruri interesante”.
În fața unui munte de cărți, în fața imposibilității de a salva tot, bărbatul recunoaște: ”Este o rușine pentru cartier. Librăria a fost cândva o instituție. S-a ajuns la o mizerie. Mă doare sufletul”.
Ieri, pe contul personal de Facebook, concludea Mihai Șora: ”Ca un pumnal mi s-a înfipt în inimă această imagine… Când știu câți oameni, prin alte părți, visează să aibă o carte, măcar una singură”.
Citește și: Filozoful Șora și „platforma buclucașă”