Cel puțin asta spune un studiu realizat de curând de o echipă de cercetători australieni. Astfel, potrivit analizelor acestora, toți cei care lucrează în ture de noapte au șanse sporite de a se infecta cu noul coronavirus, în timp ce oamenii care lucrează în ture normale, de zi, se pot bucura de o imunitate mult mai bună. Rezultatul testului ar putea fi explicat prin faptul că cei care lucrează noaptea au parte de un sistem imunitar care nu funcționează la cotele normalului, din pricina faptului că programul de somn este dat peste cap.
Pentru acest test, cercetărorii au studiat voluntari care lucrează în ture de noapte, însă și de zi
La acest studiu au participat aproximativ 500.000 de voluntari, aparținând atât din rândul celor care activează ziua, cât și noaptea. Ulterior, rezultatele testelor au fost publicate în revista Journal of Sleep Research, concluzia finală fiind că privarea de somn, pe timpul nopții, poate avea efecte drastice asupra sistemului imunitar, astfel favorizându-se infectarea. „Alţi cercetători au avansat teoria potrivit căreia perturbarea ritmului circadian ca efect al muncii în turele de noapte ar putea predispune la un risc mai mare de infectare cu COVID-19”, a declarat unul dintre cercetători, adăugând că „ar putea fi ca urmare a nivelurilor reduse de melatonină şi a unui răspuns imunitar slab”. Mai mult, s-a menționat faptul că în cadrul studiului au participat inclusiv cetățeni americani.
„Atunci când concluziile acestora vor fi clare, sperăm că vor putea influenţa reglementările pe teme precum stabilirea priorităţilor în campania de vaccinare”, a mai spus cercetătorul.
Citește și: Cheagurile de sânge sunt „efecte foarte rare” ale vaccinului Johnson&Johnson