Consumul de ciuperci poate avea un efect mortal, avertizează medicul Tudor Ciuhodaru, acesta recomandând atenție sporită la culegerea lor din pădure. Culese de neştiutori, ciupercile pot provoca moartea persoanelor care le consumă. Potrivit medicului, intoxicația cu ciuperci poate fi extrem de periculoasă, mulți pacienți ajungând la urgențe.” Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar. Nu vă jucați cu așa ceva. Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte”, a explicat Tudor Ciuhodaru, potrivit romaniatv.net.
Ciupercile sunt bogate în antioxidantul numit selenium, fiind singurele alimente care conţin vitamina D
De asemenea, vitamina B2 din ciuperci este benefică pentru piele deoarece îmbunătăţeşte calitatea ţesutului, în timp ce vitamina B8 întăreşte firul de păr şi îi conferă strălucire.
Ciupercile necomestibile sau otrăvitoare sunt acele ciuperci care conțin substanțe toxice. În urma ingerării, toxinele respective declanșează reacții neplăcute ale organismului și pot afecta starea de sănătate.
Deși există foarte multe ciuperci de pădure, cea mai periculoasă este pălăria ucigașă, care ucide rapid
Alte ciuperci de pădure extrem de periculoase sunt gheba de brad și zbârciogul gras. Semnele apariției intoxicației cu ciuperci sunt apariția stărilor de greață, accelerarea ritmului respirației, transpirația abundență, amețelile. ”Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree”, a mai explicat medicul. Copiii pot suferi forme severe ale intoxicației cu ciuperci.Simptomele apar la un interval de 2-15 ore după consumul ciupercilor.