Poliţia de Frontieră atrage atenţia asupra actelor de călătorie ale minorilor, în special în perioada vacanţei de vară când mulţi români pleacă în străinătate cu copiii, în ultima lună aproximativ 430 de minori nefiind lăsaţi să treacă graniţa, din cauză că părinţii sau însoţitorii nu deţineau documentele necesare, potrivit g4media.ro.
În ultima lună, 19 mai – 19 iunie, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria a aproximativ 430 cetăţeni români minori, ca urmare a faptului că părinţii/însoţitorii nu deţineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul în condiţii legale.
Acest lucru reprezintă aproximativ un sfert din totalul celor aflaţi în această situaţie de la începutul anului şi până în prezent, aproximativ 1.800 cetăţeni români minori, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF). Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cetăţenii români minori pot ieşi din ţară în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.
Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi certificatul de cazier judiciar.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori în următoarele cazuri: daca călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi, daca călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte; în cazul părinţilor divorţaţi care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoţitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară, daca sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, sau a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal. Turkmenistanul vrea să interzică tutunul până în 2025