A murit legendarul actor Donald Sutherland

Actorul, celebru pentru rolurile din „MASH” și „The Hunger Games”, avea 88 de ani

Donald Sutherland sursa foto Wikipedia

Donald Sutherland, legendarul actor cunoscut pentru rolurile din „MASH”, „Klute” și „The Hunger Games”, a murit, joi, la vârsta de 88 de ani, potrivit digi24.ro.

Donald Sutherland a murit joi la Miami, după o lungă suferință, potrivit agenției sale de impresariat.

„Cu inima grea, vă spun că tatăl meu, Donald Sutherland, a murit”, a scris actorul Kiefer Sutherland, fiul lui Donald Sutherland, într-o postare pe Instagram joi. „Personal cred că unul dintre cei mai importanți actori din istoria filmului. Niciodată descurajat de un rol, bun, rău sau urât.” Kiefer Sutherland a mai spus că tatăl său „a iubit ceea ce a făcut și a făcut ceea ce a iubit și nu se poate cere niciodată mai mult decât atât. O viață bine trăită.”

Cunoscut pentru statura impozantă și eleganță, Sutherland a câștigat un Emmy pentru rolul său din filmul HBO bazat pe fapte reale „Citizen X”, precum și două Globuri de Aur.

Cariera sa a durat peste 50 de ani și are 140 de credite în film, inclusiv roluri recente în seria„Trust”, unde l-a interpretat pe magnatul petrolului J. Paul Getty, și „The Undoing”. Recunoașterea lui Sutherland a venit atunci când a fost distribuit în pelicula „The Dirty Dozen” în 1967, care a devenit un succes major.

Apoi a urmat un alt film de război, „Kelly’s Heroes”, înainte de a-l interpreta pe doctorul Hawkeye Pierce în versiunea pentru marele ecran „MASH” și de rolul alături de Jane Fonda în „Klute”. A urmat un șir constant de roluri, abordând o varietate de genuri, de la rolul mic, dar esențial din pelicula „JFK” a lui Oliver Stone, până roluri secundare din „Ordinary People” (care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film), „Buffy the Vampire Slayer”, „Backdraft” și „The Italian Job”. Sutherland a jucat și rolul legendarului iubit al regizorului Federico Fellini în „Casanova lui Fellini”.

Cinefilii mai tineri și-l amintesc probabil ca maleficul președinte din seria de filme „The Hunger Games”.

Actorul și-a cunoscut prima soție, Lois Hardwick, la facultate, iar cei doi s-au căsătorit în 1959. S-a mutat la Londra, unde a lucrat ca actor de teatru, și în cele din urmă a ajuns la Hollywood în anii 1960, unde filmele „Dirty Dozen” și „MASH” l-au pus pe harta starurilor. La mijlocul anilor 1960 a divorțat, căsătorindu-se cu actrița Shirley Douglas, pe care a cunoscut-o în timp ce filma pelicula de groază „Castle of the Living Dead”. Au avut doi copii, Kiefer și Rachel, ambii ajungând să lucreze in industria filmului. Și acest mariaj s-a încheiat cu un divorț, iar în 1972 Sutherland s-a căsătorit a treia oară cu actrița Francine Racette, cu care a avut trei fii. Sutherland a primit un premiu onorific de la Consiliul de administrație al Academiei de Arte și Științe Cinematografice în 2017 și a fost onorat cu Ordinul Canadei.4

Incendiu de amploare în sudul Atenei