Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial, după ce a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis și se aplică începând de marți, 21 iulie. Această lege reglementează unele măsuri necesare în domeniul sănătăţii publice cu caracter temporar, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul României.
Potrivit legii, carantina persoanelor se instituie pe baza informaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau, după caz, într-un spaţiu special desemnat de autorităţi. În acest sens ministrul Sănătății a anunțat că se poate ajunge la chiar la carantinarea unui cartier sau a unei localități dacă sunt peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori.
„Putem avea la un moment dat, în cazul care creșterea numărului de cazuri de infectare cu coronavirus o impune, o izolare sau o carantinare a unei zone, a unui cartier. Dacă avem unități medicale în care nu se mai poate desfășura activitatea non-COVID, se pot transforma acele unități în unități pentru terapie suport COVID.
Dacă avem nevoie de personal, o să începem să detașăm personal. Sunt adaptări pe care le facem de la zi la zi pentru a gestiona focarele care există în acest moment sau o suprapopulare a unor unități sanitare”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, la un post de televiziune.
Acesta a explicat și cum vor proceda autoritățile în cazul persoanelor care au fost depistate pozitiv cu Sars-Cov 2, dar au refuzat internarea. Nelu Tătaru va emite, în cursul zilei de marți, un ordin de ministru, ca pentru orice persoană depistată pozitiv la COVID-19 să fie demarată, în maxim 12 ore, o anchetă epidemiologică, pentru a fi identificaţi oamenii cu care acea persoană a avut contact.
„Persoanele care refuză internarea vor fi identificați, îi avem deja în evidențele direcțiilor de sănătate publică din localitate, și vor intra, prin ordin de ministru, în izolare la domiciliu până vor trece cele 14 zile”, a explicat Tătaru.
În completare, prim-ministrul Ludovic Orban a precizat că autoritățile pot decide închiderea unor firme, dacă acestea devin focare de coronavirus.
„Se poate dispune măsura suspendării temporare a activităţii economice. Am avut astfel de situaţii la Arctic Găeşti, a fost chiar o măsură autoimpusă de managementul companiei. Trebuie să înţelegem și să acceptă că virusul acesta este periculos şi ucide şi că îmbolnăveşte foarte uşor, se trabsmite foarte uşor şi pune în pericol viaţa”, a adăugat Ludovic Orban.
Citește și: Legea carantinei și izolării a fost promulgată