Vladimir Alexandrescu este purtător de cuvânt INS și calculează ceea ce nu putem noi calcula: un trai normal. Sau, măcar, apropiat de normalitate. O sumă lunară constantă. Sau un preț pe cap de locuitor.
Nu, nu vorbim de recompense și nici de salarii fixe. Vorbim de banii de are nevoie un adult pentru un trai decent în România. Un calcul maxim pentru salariul minim nu sună mereu ca o promovare.
Ce ne învață Vladimir Alexandrescu: “Această valoare va trebui să fie calculată de instituție până la finalul anului. Estimativ s-au pus în discuţie mai multe o serie de valori. S-a estimat că empiric că ar fi vorba de 2.500 de lei de persoană pentru satisfacerea la un nivel decent a nevoilor.”
Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical: “Nu va produce niciun efect, în mod real, este o poveste pentru adormit copiii. Din anul 2000, noi avem o altă ordonanță de urgenţă privind aprobarea coşului minim de consum lunar”.
Radu Ciobanu, profesor de economie la Academia de Studii Economice: “Nu putem vorbi de o creştere exponenţială a salariului minim, este bine de luat în calcul că nevoia pentru un trai decent a unui cetăţean din România este mai mare decât salariul”.
Există un studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii care spune că un adult are nevoie de 2.600 de lei pentru un trai decent.
Cu accentul pus pe decent. Acum, depinde de la persoană la persoană și de la familie la familie ce anume înseamnă acea decență. Dacă luăm în calcul o familie formată din doi adulţi fără copii, sumele ajung la 4.300 de lei pe lună şi cresc la aproape 7 mii de lei pentru cele care au şi doi copii.
Revenind. Gestionarea banului depinde strict de obișnuință. Ca o notă personală: câștigi mult, vei cheltui mult. Și, dacă te autoeduci să faci economii, vei învăța să faci economii. Priorități în portofel.
Citește și: Noi cheltuieli cuprinse în „coșul minim de consum”