Biroul Electoral Central (BEC) a hotărât că orice persoană poate vota chiar dacă sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) semnalează că a mai votat o dată.
Practic, BEC a decis că în acest caz preşedintele secţiei de votare are obligaţia de a-i aduce la cunoştinţă alegătorului că este pasibil de închisoare dar îl va lăsa pe acesta să voteze după ce va completa şi semna un proces verbal, potrivit Hotărârii 109/18.09.2020.
Votul multiplu constituie infracțiunea de fraudă la vot prevăzută de art 387 alin (1) lit b din Codul Penal și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Conform unei alte hotărâri luate de BEC, votul la alegerile locale de duminică va fi valabil și în cazul în care ștampila aplicată pe buletinul de vor a depășit limitele patrulaterului, dar opțiunea alegătorului este evidentă, dar și în cazul în care ștampila este în interiorul chenarului, iar alte ștampile în exterior.
Buletine mâzgălite, posibil valabile
Mai mult, este vot valabil și cel de pe buletinele de vot pe care apar înscrisuri (cunoscutele „plăcuțe suedeze”), dar care au ștampila într-un singur chenar. Precizăm că până acum aceste buletine erau considerate anulate.
Potrivit noii hotărâri, votul este considerat „nul”, în următoarele situații:
a) buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare;
b) buletinul de vot care are alt model decât cel legal;
c) buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „Votat”;
d) buletinul pe care ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere;
e) buletinul pe care ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ştampile au fost tăiate/anulate de alegător;
f) buletinul pe care ştampila cu menţiunea „Votat” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor şi nu atinge niciun patrulater;
g) buletinul de vot pe care ştampila cu menţiunea „Votat” atinge două sau mai multe patrulatere.
Alegerile locale, programate inițial pentru primăvară, vor avea loc duminică, 27 septembrie. Campania electorală se va încheia în dimineața zilei de 26 septembrie, la ora 7,00.
Citește și: Alegeri locale 2020: noi reguli de desfășurare