Un studiu recent precizează că există nu unul, ci două subtipuri distincte de obezitate.
Fiecare are propriile efecte asupra funcționării corpului uman, transmite Science Alert.
Această descoperire ar putea avea o abordare mai nuanțată asupra diagnosticării afecțiunilor de sănătate asociate cu greutatea. În plus, ar putea duce la modalități mai personalizate de tratament.
Totuși, echipa din spatele noii cercetări este de părere că această abordare este prea simplistă și riscă să inducă în eroare prin ignorarea variațiilor biologice individuale.
Unul dintre tipurile de obezitate nou identificate se caracterizează doar prin grăsime, pe când celălalt se caracterizează atât prin grăsime, cât și masă musculară
Spre surprinderea lor, cercetătorii au descoperit că al doilea tip a fost asociat cu o inflamație crescută, care a fost asociată cu un risc mai crescut de cancer și alte boli.
”Folosind o abordare bazată exclusiv pe date, vedem pentru prima dată că există cel puțin două subtipuri metabolice diferite de obezitate, fiecare cu propriile caracteristici fiziologice și moleculare care influențează sănătatea”, a explicat J. Andrew Pospisilik de la Institutul Van Andel din Michigan, SUA.
În momentul de față, cercetătorii au în plan să studieze ambele tipuri ale afecțiunii
Dacă două (sau mai multe) tipuri de obezitate pot fi confirmate în studiile viitoare de validare umană, atunci rezultă că diferite tratamente pentru obezitate – cum ar fi modificările dietei sau intervențiile chirurgicale pentru slăbire – ar putea avea efecte diferite în funcție de tipul de obezitate.
”Aproape două miliarde de oameni din întreaga lume sunt considerați supraponderali și există mai mult de 600 de milioane de oameni cu obezitate”, a adpugat expertul.