Șeful Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat miercuri dimineață mobilizarea parțială, amenințând Occidentul cu armele nucleare. Ca urmare, liderii politici s-au întrecut în declarații.
Ministrul de Externe britanic, Gillian Keegan, consideră că anunţul reprezintă o „escaladare îngrijorătoare” a războiului care a început la sfârşitul lunii februarie. Ea a spus că ameninţările lui Putin ar trebui luate „în serios”, în condiţiile în care Ucraina începe să facă progrese, recuperând zone deţinute anterior de Rusia.
De partea cealaltă, Ministrul de Externe din China a cerut părților implicate să dialogheze. Ei trebuie „să se angajeze în dialog şi consultări şi să găsească o modalitate de a aborda preocupările de securitate ale tuturor”, a declarat oficialul chinez, potrivit Mediafax.
Mobilizarea este un lucru rău, un pas previzibil, respectiv un semn de slăbiciune
Robert Habeck, ministrul german al Economiei a criticat anunţul de mobilizare parţială ca fiind o „evoluţie proastă şi greşită”.
„Referendumurile simulate şi mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eşec pentru Rusia. Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată pretenţia Rusiei de a anexa teritoriu ucrainean şi vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a postat Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina, pe Twitter.
Ba mai mult, un oficial ucrainean este de părere că mobilizarea este un „pas previzibil” care va fi „extrem de nepopular” în rândul populației ruse. Mykhailo Podolyak, unul dintre consilierii prezidenţiali, a spus că mişcarea subliniază faptul că războiul nu decurge conform planului Moscovei, dar și că Vladimir Putin încearcă în mod clar să transfere vina pentru începerea unui „război neprovocat” cu Ucraina asupra Occidentului.
Și președintele francez Emmanuel Macron a reacționat: dacă planul referendumului „nu ar fi fost atât de tragic, ar fi fost amuzant”, a spus acesta.
Ce spun liderii politici români
Imediat ce anunțul mobilizării parțiale din Rusia a fost făcut public, premierul Nicolae Ciucă a declarat că a luat act „cu îngrijorare” de declaraţiile lui Vladimir Putin.
„Azi e ziua internaţională a păcii şi în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate în această dimineaţă am luat act de declaraţiile preşedintelui Putin, am luat act cu îngrijorare referitoare la mobilizarea parţială a armatei Federaţiei Ruse şi la desfăşurarea aşa-ziselor referendumuri. Ne menţinem atitudinea echilibrată şi vom continua să analizăm cu calm evoluţia situaţiei împreună cu aliaţii noştri din NATO şi partenerii din UE. Îmi exprim speranţa ca situaţia din zona de conflict să nu escaladeze”, a spus el.
Eurodeputatul PMP Eugen Tomac a criticat, de asemenea, în cuvinte dure declarațiile șefului de stat rus. „Putin a decis să condamne la moarte un număr uriaş de ruşi. Anunţul din această dimineaţă privind mobilizarea rezerviştilor arată cât de mare este disperarea la Kremlin”, a afirmat el.
Eugen Tomac a arătat și că acuzaţiile la adresa Occidentului fac parte din „retorica obişnuită a dictatorilor disperaţi”. „Aşa au fost educaţi de propaganda sovietică. Intrăm într-o nouă eră a acestui război. Putin declară oficial că nu lupta împotriva Kievului, ci mobilizarea împotriva Vestului care este scopul final”.