Un fermier a dezgropat o curea de aur în apropierea orașului Opava din regiunea Moravia-Silezia a Cehiei, informează Heritage Daily.
Cureaua de are 49 de centimetri lungime, 9 cm lățime și cântărește 56.5 grame.
Obiectul din aur datează din Epoca Bronzului Mijlociu
Centura este realizată dintr-un aliaj metalic subțire, cu o compoziție de peste 84% aur și 15% argint. De asemenea, prezintă și urme de alte elemente, precum cuprul.
Artizanii au decorat suprafața cu o serie de cinci cercuri concentrice mari, mărginite de cercuri concentrice mai mici și un decor de margine închis.
Este nevoie de investigații suplimentare pentru a stabili dacă cureaua a fost realizată de artizani locali sau provine din regiunile locuite de Cultura Carpatică sau Balcanică.
Cu toate acestea, arheologii sugerează că artefactul datează din perioada Culturii Urnfield, în jurul anilor 1300-750 î.Hr..
Cel mai probabil, centura a aparținut unui nobil
Această estimare se bazează pe o examinare preliminară a decorațiunilor obiectului, care sunt comparabile cu ornamentația găsită în culturile preistorice din perioada Culturii Urnfield.
”Centura trebuie să fi aparținut cuiva din înalta societate, deoarece acest tip de producție nu era obișnuit. Prin urmare, proprietarul său trebuia să fie cineva stimat”, a spus Jiří Juchelka pentru un post de radio din Cehia.
Centura a fost trimisă la Muzeul din Bruntál. Aici, va fi parte din colecția muzeului și va fi expusă publicului.