4 milioane de oameni din Africa, America Latină și Asia suferă de podoconioză, „boala picioarelor elefant”, care provoacă umflarea extremă a membrelor inferioare. Deoarece nu au bani să-și cumpere încălțăminte, fermierii din Etiopia lucrează pământul desculți.
Solul argilos roșu, bogat în resturi vulcanice, pătrunde în organism provocând o „sinucidere lentă a sistemului limfatic”, avertizează medici din zonă, care au studiat „boală picioarelor desculțe”.
Damenech Dangaro, o tânără de 26 de ani din Etiopia, a avut primele semne ale bolii încă din copilărie, respectiv mâncărimi și senzații de arsură la nivelul picioarelor. În doar câteva săptămâni picioarele fetei s-au umflat atât de tare, încât ajunseseră la o dimensiune triplă decât cea normală. Femeia a avut dureri de cap insuportabile și febră mare, fiind nevoită să abandoneze școala. Ea a rămas imobilizată la pat ani întregi, din cauza rănilor de la picioare și a mirosului insuportabil, fiind dată afară din casă de familie și trimisă să doarmă cu vitele și caprele, potrivit digi24.ro.
„Nu știam ce am când au apărut primele simptome. Nu am cerut ajutorul medicilor pentru că nu îmi puteam permite. Am crezut că o să mor!”, povestește Dangaro.
Alte 4 milioane de oameni din Africa, America Latină și Asia suferă de podoconioză, o formă a elefantiazis, numită și „boala piciorului elefant”, o afecțiune frecventă în multe țări tropicale cu soluri lateritice roșii, provocată de mineralele aruncate de milioane de ani de activitate vulcanică. Potrivit medicilor, particulele de sol intră în corp prin crăpăturile pielii uscate, fiind preluate apoi de vasele limfatice. Ajunse în organism, particulele reacționează chimic cu țesutul uman și distrug încet sistemul limfatic, iar picioarele se umflă exagerat de tare.
. Podoconioza este o „sinucidere lentă a sistemului limfatic”, susține doctorului Paul Matts, cofondatorul APIDO, o organizație non-guvernamentală din Etiopia care ajută la tratarea podoconiozei.
Doar în ultimii 10 ani, APIDO a tratat peste 34.000 de pacienți. „Cauza principală a podoconiozei este sărăcia. Se întâmplă pentru că oamenii nu își permit pantofi”, spune Abraham Asefa, coordonatorul proiectului în regiunea Dawro, Etiopia Purtarea pantofilor este, spun medicii, cea mai importantă măsură, incălțămintea împiedicand pătrunderea particulelor vulcanice în corp. Pentru cei care suferă de podoconioză, spălarea picioarelor cu apă și săpun, înmuierea lor regulată în apă cu sare și aplicarea de creme hidratante au efecte, durerile de cap și febra trecând dacă sunt respectate aceste măsuri. Un studiu din 2018 descrie podoconioza drept „una dintre puținele boli care ar putea fi eliminate într-o singură generație”.
Sancțiuni pentru turiștii care fac mizerie sau distrug ruinele cetății Sarmizegetusa Regia