21 noiembrie. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie

Biserica
Biserica sursa foto pixabay

Astăzi, 21 noiembrie, în calendarul ortodox este prăznuită sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Vovidenia, așa cum mai este denumită în popor. Este primul eveniment important din Postul Crăciunului 2024, marcat cu cruce roșie în calendar, și o zi în care este dezlegare la pește, potrivit digi24.ro.

Astăzi, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri în mai multe zone ale țării, pentru a atrage norocul, sporul și sănătatea.

Sărbătorită an de an la sfârșitul lunii noiembrie, sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului în Biserică este considerată aducătoare de noroc și sănătate, dar și ziua în care dorințele se împlinesc. Praznicul de astăzi amintește despre momentul aducerii la templu a Fecioarei Maria de către părinții săi, Ioachim și Ana. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, în tradiția populară este cunoscută și sub denumirea de „Sărbătoarea Luminii”, „Ovidenia”, „Obrejania” sau „Vovidenia” (termen care provine din slavonă, în care “văvedenie” înseamnă “intrare”).

Este sărbătoarea închinată Fecioarei Maria, celebrată în biserica catolică și ortodoxă în săptămâna imediat după începutul Postului Nașterii Domnului. Părinții Maicii Domnului sunt Sfinții Ioachim și Ana care, lipsiți de copii, s-au rugat la Dumnezeu să le dăruiască cinstea de a fi părinți, făgăduind că, dacă vor avea copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui. În dimineața sărbătorii se slujește Utrenia (cea mai lungă și mai complexă dintre slujbele ceasurilor). Aceasta evanghelie este citită la toate sărbătorile Maicii Domnului și include Cântarea Maicii Domnului.

Pentru că praznicul este în postul Crăciunului, astăzi este dezlegare la pește

Persoanele care țin post pot consuma astăzi mâncare pe bază de pește, însă nu și alte alimente de dulce. De regulă, în dimineața zilei de sărbătoare, creștinii merg la biserică pentru Sfânta Liturghie și duc preparate de post și pește pentru a fi sfințite. Ulterior, pachetele sunt împărțite ca pomană celor nevoiași, dar și familiei, pentru sufletele celor adormiți. În unele zone ale țării, în pachetele de pomană se pune și plăcintă cu dovleac, dar și o lumânare aprinsă în memoria celor care au murit fără să li se aprindă o lumânare.

Un obicei cunoscut astăzi, de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, este acela de a lăsa copiii să pună crenguțe de măr în vase cu apă.

Aceste crengi se păstrează în casă, la căldură și, pentru că vor înflori până la Anul Nou, vor putea fi folosite ca sorcovă de sărbători, când se merge la colindat.În această zi este interzis să se facă munci grele în gospodărie. Nu se spală și nu se calcă haine. Este o zi cu cruce roșie în calendar și un moment în care ar trebui să fim aproape de biserică și de Dumnezeu.

Montarea repartitoarelor de căldură, obligatorie de la 1 ianuarie 2025