Dacă ieri am vorbit despre cum putem afla numărul caloriilor de care avem nevoie pentru a ne menţine greutatea şi pentru a pierde în greutate, astăzi continuăm „povestea”, cu dietele care ne amăgesc şi care ne dau speranţe false. Dietele care promit o viaţă bună, dar omit elementele esenţiale care le fac să aibă succes. De ce? Marketing? Vânzări? Nu contează! Nu facem reclamă, nu vindem nimic! Însă spunem ceea ce contează, ceea ce constatăm. Aşadar, haideţi să vedem care sunt dietele consacrate de publicitate excesivă pe care trebuie să le evităm.
Toată lumea a auzit la un moment dat despre dietele care promit rezultate miraculoase care permit să se mănânce cât se doreşte şi să se obţină rezultate în pierderea în greutate. Majoritatea dintre noi chiar le-am încercat, dar până la urmă nu am obţinut rezultatele dorite, sau, cel puţin, aşteptate şi promise. De ce? Cu atâtea diete precum „Detox Diet, Caveman Diet sau celebra Grapefruit Diet, nu avem cum să ştim ce funcționează și ce nu, pe termen lung.
Spre exemplu, este un fapt dovedit că dietele de modă nu funcționează pe termen lung. Cercetătorii au arătat în nenumărate rânduri faptul că aceste diete te vor face să crești în greutate și pot duce la depresie. Aşadar, cum ne putem da seama care este punctul nostru de plecare în această luptă? Ei bine, o idee bună este de a evita dietele care pur şi simplu nu vor funcționa pe termen lung.
Pentru a face mai uşor acest lucru de înţeles, propun să aruncăm o privire la cele mai puţin benefice diete pe care cineva le poate urma și să vedem de ce nu trebuie să fim păcăliți de promisiunile acestora.
Această dietă este una dintre cele mai puţin benefice pe care cineva le
poate urma. Știu că sună ca o blasfemie, dar acesta este adevărul. Nu există
dovezi științifice care să susțină ideea procedurilor extreme pe care le presupun
dietele de detoxifiere, precum, curățările corporale, injecțiile de hormoni sau
scurgerile hepatice.
Într-un interviu, Pamela Peeke, corespondent șef
medical pentru Discovery Health Channel, a declarat următoarele:
„Corpul tău este bine echipat cu organe, cum ar fi ficatul și rinichii și sistemul imunitar, pentru a se elibera de potențialele toxine și face o treabă excelentă de curăţare fără a avea nevoie de scurgeri sau curățări. Există o mulțime de studii care arată de ce dietele de detoxifiere nu vor funcționa pe termen lung pentru pierderea în greutate. Dacă ar lucra, atunci toată lumea ar fi slabă!”
Un alt tip de diete pe care trebuie să le evităm sunt toate dietele care vă promit Raiul pe Pământ. Cu alte cuvinte, dietele care sună prea bine pentru a fi adevărate nu vor funcționa. Singurul câștigător adevărat aici este industria farmaceutică şi alimentară care îi atrag pe oameni să creadă minciunile lor. Toate dietele care pretind că au „secretul” care duce la un succes în pierdere în greutate peste noapte sunt suspecte și trebuie evitate.
Deși este adevărat că unele alimente te pot ajuta să slăbești, nu este absolut nimic beneficiu pentru tine sau corpul tău dacă mănânci doar legume și bei suc natural de fructe.
Sucul natural de fructe are zahăr, iar corpul tău nu are idee că zahărul provine de la un baton de ciocolată sau de la portocale. Zahărul din fructe va fi procesat de organism la fel ca cel provenit dintr-o bomboană.
De asemenea, dietele cu un conținut scăzut de calorii și înfometarea sau postul nu vor funcționa. Pentru ca organismul să poată arde grăsimea suplimentară are nevoie de energie. Singura modalitate pentru acesta de a obține energia necesară este din alimente de înaltă calitate. Când se alege o dietă cu conținut scăzut de calorii, cu speranța că se va pierde în greutate, trebuie amintit faptul că că organismul are nevoie de o anumită cantitate de calorii pentru a putea funcționa corect. (Citiţi aici cum să determinaţi acest lucru).
Dacă o persoană se privează de calorii, atunci corpul va ține orice calorii pe care le obține pentru a funcționa corect. Prin urmare, corpul nu va folosi energia pentru a arde grăsime, ci va păstra acele puține calorii ca depozite de grăsime, ca sursă de energie, pentru a rămâne activ, în viaţă.
„Când consumi prea puține calorii, corpul tău crede că înfometează și ajustează metabolismul, dar când te întorci la consumul normal, metabolismul tău nu se reajustează și, prin urmare, ai nevoie de mai puține calorii decât înainte, altfel cunoscut sub numele de yo-yo sindromul”, susţine purtătorul de cuvânt al Americans with Disabilities (ADA), Andrea Giancoli.
Având în vedere faptul că există multă informaţie eronată, continuam lista cu celebrele diete care au „alimente minune”, sau „ingrediente-minune”.
Așa cum am mai spus, există câteva alimente care pot și te vor ajuta să slăbești. Vorbeam despre alimentele bogate în fibre și proteine, dar sărace în calorii și grăsimi, precum fasolea neagră sau pieptul de curcanul și pieptul de pui. Însă promisiunile farmaceutice, precum „voi bea doar ceai verde și voi lua suplimente”, nu vor da rezultate.
Evitați cu orice preț toate dietele care sunt încărcate cu suplimente. Dawn Jackson-Blatner, purtătorul de cuvânt al Asociației Dietetice Americane (ADA), eplică:
„Nu aveți nevoie de suplimente costisitoare. Dacă doriți să luați o dată pe zi o multivitamină pentru asigurare nutrițională, este în regulă, dar vă recomandăm să vă luați nutrienții din alimente”.
200 de grame de pui la grătar care are doar 240 de calorii și 5 grame de grăsimi, dintre care doar 2,3 sunt grăsimi saturate, vor fi întotdeauna mai sănătoase și mult mai gustoase decât o pudră suplimentară.
Alte diete care nu dau rezultate sunt cele care se concentrează pe consumul anumitor alimente. Exemple de astfel de diete sunt „Dieta cu ciorba de varză, dieta grapefruit sau dieta cu un conținut scăzut de carbohidrați”.
Amintiți-vă că trebuie să consumați o varietate de grupuri alimentare pentru a obține toți nutrienții de care aveți nevoie. Așadar, evitați toate dietele care exclud totalitatea grupurilor alimentare.