Președintele Klaus Iohannis a depus, marți, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluției din Decembrie 1989, transmite Administrația rezidențială. Dacă anul trecut, șeful statului a fost huiduit în timp ce ținea momentul de reculegere, la troița din Piața Universității, de data aceasta, poate pentru a evita un nou astfel de incident, Iohannis a fost foarte matinal. Acesta a ținut momentul de reculegere, apoi a plecat din Piața Universității fără să dea vreo declarație.
Nici pe contul său de socializare nu a fost mai „vorbăreț”, postând un mesaj foarte scurt. „Să păstrăm mereu vie memoria eroilor Revoluției din Decembrie 1989”.
Printe miile de comentarii scrise de români, unii dintre ei nemulțumiți că și după 32 de ani de la Revoluție cei vinovați nu sunt pedepsiți, au fost și ironii la adresa lui Iohannis, cel mai cunoscut jucător de golf al țării. „Cele mai calde îmbrățișări din partea lui Tiger Woods pentru ambasadorul golfului în România”, a scris un internaut obișnuit.
Un altul, reprezentant de partid politic, a ținut să îl taxeze pe Iohannis. „Eroii Revoluției au avut credință-n Dumnezeu, n-au propagat ideologii toxice atee. Eroii Revoluției erau tineri, idealiști și familiști. Eroii Revoluției au murit pentru libertate, nu pentru tiranie, certificate, cenzură și apartheid medical. Eroii Revoluției au reprezentat societatea civilă, nu structurile militarizate care fac din Președintele țării o biată păpușă. Eroii Revoluției au visat la o patrie frumoasă, mândră și prosperă, nu la îmbătrânire, depopulare și îndatorarea copiilor prin înlocuirea vechii nomenclaturi comuniste cu nomenclatura tranziției, lacomă, toantă și nesătulă”, a comentat Mihail Neamțu (PMP) la postarea lui Klaus Iohannis.
Cifrele Revoluției
Potrivit Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, în evenimentele din decembrie 1989 au murit 1.166 de oameni. Peste 4.500 de dosare au fost deschise.
În octombrie 2015, dosarul mare al Revoluției a fost clasat de procurorii militari pe motiv că genocidul, propaganda de război și aplicarea de tratamente neomenoase nu mai există în noul Cod Penal. În cazul celor suspectați de omor, ucidere din culpă și lipsire de libertate, procurorii au spus că faptele s-au prescris.
Pe 10 noiembrie 2021, însă, Curtea Supremă a decis ca dosarul Revoluţiei să se întoarcă la Parchetul Militar și să fie refăcută o parte din rechizitoiu.