Liderii UE au fost de acord, joi, în cadrul summitului video să restricționeze călătoriile neesențiale dacă este necesar, dar să evite închiderea granițelor, potrivit unui oficial UE și a unui diplomat UE care monitorizează discuțiile, scrie Politico.
Totodată, liderii au decis că certificatele de vaccinare ar trebui văzute doar ca documente medicale și nu să fie folosite în scopuri turistice.
Consensul general cu privire la evitarea închiderii granițelor a venit relativ la începutul videoconferinței și a semnalat că șefii statelor și guvernelor UE sunt determinați să evite repetarea unor greșeli de la începutul pandemiei de anul trecut, chiar dacă sunt țări care se confruntă cu un număr mai mare de infectări și spitalizări.
Reamintim că în luna martie 2020, la începutul pandemiei, multe țări ale Uniunii Europene au decis închiderea unilaterală a granițelor, din cauza evoluției epidemiologie, fapt care a dus la blocaje, în special în ceea ce a privit comerțul esențial, dar și al călătoriilor.
În timpul discuțiilor de joi, liderii UE au considerat că este prea devreme ca cetățenii europeni care sunt deja vaccinați să ceară privilegii de călătorie, așa cum se vehicula săptămâna trecută.
Pentru moment, în această etapă de început a vaccinării, liderii au fost de acord ca certificatele de vaccinare să fie văzute doar ca documente medicale, nu în scopuri turistice, altfel ar exista riscul unei „frustrări uriașe în Europa”, cum declarase Charles Michel, președintele Consiliului European.
De altfel, acum există variante prin care cei care călătoresc pot face asta, unele țări solicitând test negativ de coronavirus.
Scopul general, potrivit oficialului, a fost acela de a menține granițele deschise, impunând în același timp restricții mai stricte asupra călătoriilor neesențiale, în speranța de a încetini răspândirea virusului.
De la începutul pandemiei, la nivelul Europei au fost confirmate 28.485.037 de cazuri de infectare, dar și peste 650 mii de decese. „Podiumul” infectărilor este ocupat de Rusia (3.655.839), Marea Britanie (3.543.646) și Franța (2.987.965).
Citește și: Președintele CE vrea pașaport de vaccinare, dar nu acum