Bogdan Hossu

Bogdan Hossu, nemulțumit de privatizarea sistemului de sănătate

Privatizarea sistemului de sănătate reprezintă un subiect fierbinte în aceste zile chiar și pentru Bodan Hossu, președintele sindicatului Cartel „Alfa”. După ce multe alte nume cunoscute din România s-au declarat împotriva măsurii dorite de guvernul Orban, aducând argumente în defavoarea acestui lucru, Hossu vine să completeze lista celor ce nu văd cu ochi buni inițiativa.

În lumina celor spuse mai devreme, Hossu este de părere că așa-zisa privatizare a sistemului de sănătate de stat nu este altceva decât o idee menită să aducă bani în buzunarele privaților. Doar o altă idee de „business”, așa cum chiar acesta s-a exprimat.

„OUG pe sănătate este de fapt o privatizare mascată a sistemului medical. Un sistem de sănătate public funcționează ca unul de urgență iar un spital public trebuie să existe fie că există pacienți fie că nu există. Un sistem privat, deși folosește banul public, are regimul său și are posibilitarea de a refuza pacienți. Un alt element grav este că un bolnav când vine la spital nu vine cu o boală dedicată, ci pot apărea complicații, iar spitalul privat rezolvă boala pentru care a fost internat un bolnav, dar complicațiile le pasează la un spital public. (…) Ideea de a face din asta un business este o problemă majoră, deoarece se subordonează profitului, nu interesului de a oferi oferi un serviciu pentru cetățeni”, a spus Bogdan Hossu.

Citește și: Ciolacu aruncă cu pietre în privatizarea sistemului medical

Ce spune Avocatul Poporului

Avocatul Poporului este, de asemenea, de părere că prin măsura gândită de guvern s-ar limita sistemul concurențial corect.

„Avocatul Poporului mai observă faptul că nu există un sistem concurențial corect între furnizorii publici de servicii de sănătate și cei privați, primii fiind supuși unor condiționări legale și administrative. Spre exemplu, sectorul comercial achiziționează materialele și medicamentele după reguli proprii, fără a fi obligat să respecte legislația în domeniul achizițiilor publice, pe când sectorul public este supus unor proceduri obligatorii, în conformitate cu legislația achizițiilor publice, iar depunerea contestațiilor, de către oricine, inclusiv de către concurenți, este unul din motivele blocării multora din aceste achiziții și întârzierii lor. Ca atare, în situații de finanțare similară sau chiar de subfinanțare a spitalelor publice, există riscul unui fenomen de migrație a medicilor și a pacienților dinspre spitale publice înspre spitalele private” – fragment din comunicatul Avocatului Poporului.

Citește și: Orban afirmă că privatizarea sistemului de sănătate e o minciună

#News