Ministrul Muncii, Raluca Turcan și reprezentanții minerilor din Valea Jiului au ajuns, luni, la un consens, în urma căruia cei aproximativ 3.000 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara își vor primi salariile restante, în trei tranșe. Prima, în 25 și 26 februarie.
Raluca Turcan a precizat că o primă măsură a fost elaborarea unei Ordonanțe de Urgență, deja publicată în Monitorul Oficial, prin care din fondul de garantare al salariilor pot fi făcute plățile către Complexul Energetic Hunedoara, aflată în insolvență. „Astăzi vom aproba o Hotărâre de Guvern prin care vom elabora și prezenta normele de aplicare pentru procedura de realizare a plăților, rezultată din OUG”, a completat ministrul.
CEH, plan de dezvoltare pe termen lung
„Vom aloca bani în trei tranșe drepturile salariale restante după cum urmează. Plata salariilor pe trei luni, plata salariile compensatorii pentru angajații care intră în pensie și, de asemenea, pentru asigurarea transportului în și spre locul de muncă precum și tichetele de masă. În același timp, în prima tranșă vom acorda și bani pentru plata subvenției de căldură. Practic, împreună cu reprezentanții minerilor am stabilit ca aceste plăți în trei tranșe să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 și 26 minerii să poată încasa drepturile salariale restante și o parte dintre beneficiile restante cum sunt tichetele de masă și banii de transport. Un alt mare avantaj este că toată compania energetică Hunedoara capătă un răgaz de trei luni prin care să se reorganizase și să prezinte un plan de dezvoltare care să asigure funcționarea pe termen lung”, a spus ministrul Muncii.
Citește și: Șoșoacă, Iliescu, minerii și protestu’
„Trebuie să ne oprim”
Reprezentanții minerilor au declarat că sunt mulțumiți de cele obținute în urma discuțiilor și au anunțat că protestul trebuie să se încheie. „Trebuie să ne oprim, avem asigurările că cele negociate vor fi respectate”, au spus ei la finalul discuțiilor de la București.
De asemenea, ei au anunțat că marți vor avea loc noi discuții cu ministrul Energiei și cu președintele Consiliului Județean Hunedoara pentru a se stabili viitorul minelor și al termocentralei Mintia.
De partea cealaltă, minerii din Valea Jiului au anunțat, la Digi 24, că nu vor ceda solicitărilor făcute de reprezentanților lor, pentru că nu au ceva concret. „Ce vom face peste trei luni? Cum ne vom descurca?”, se întreba, retoric, unul dintre mineri.
Citește și: Cîțu: „Nicio mineriadă nu se va întâmpla în mandatul meu”