Cinci persoane au fost arestate preventiv într-un dosar în care procurorii DIICOT Buzău fac cercetări pentru trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani. Suspecţii, rude între ei, ar fi constituit o grupare care a înfiinţat o reţea de prostituţie în Marea Britanie şi Irlanda, recrutând mai multe tinere pentru a le exploata sexual. Din banii obţinuţi suspecţii îşi achiziţionau imobile şi autoturisme de lux, potrivit g4media.ro.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat, vineri, că procurorii Biroului Teritorial Buzău au dispus reţinerea a cinci inculpaţi şi măsura controlului judiciar faţă de patru inculpaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi spălarea banilor.
”În cauză s-a reţinut că, în perioada 2017 – februarie 2023, membrii grupului infracţional, constituit pe baza relaţiilor de familie, a acţionat pe teritoriul Marii Britanii şi Irlandei, având ca scop exploatarea sexuală a numeroase persoane vătămate, obţinând în această modalitate importante sume de bani care, ulterior, au făcut obiectul unui circuit financiar constând în efectuarea de transferuri monetare, pe numele unor persoane interpuse, prin sistemele de transfer monetar rapid ori prin viramente bancare, astfel încât să fie ascunse sau disimulate originea ilicită şi beneficiarul real al sumelor de bani.
Liderul grupului infracţional a organizat şi dezvoltat, începând cu anul 2017, o reţea de prostituţie, iniţial în Marea Britanie şi, ulterior, în Irlanda, atribuind roluri determinate fiecărui membru, creând, totodată, condiţiile favorabile aderării la această reţea şi a altor proxeneţi.
Astfel, o parte dintre membri au recrutat (prin inducerea în eroare sau profitând de starea de vulnerabilitate) mai multe persoane vătămate, în vederea exploatării sexuale”, a arătat DIICOT. Membrii grupului au transportat, cazat şi supravegheat persoanele vătămate, colectând sumele de bani obţinute de acestea din practicarea prostituţiei. Produsul activităţii infracţionale a fost folosit de către membrii grupării în interes propriu, pentru un trai luxos şi/sau achiziţionarea unor imobile şi autoturisme de lux.Procurorii au stabilit că una dintre persoanele vătămate a fost vândută, în mod repetat, de la un membru al grupului la altul, în schimbul unor diferite sume de bani. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate, atât în România cât şi în Irlanda, au fost identificate şi ridicate sumele de 21.470 euro, 4300 lei şi 70 lire sterline, 21 telefoane mobile, mai multe carduri bancare, un laptop şi o cantitate de drog de mare risc (cocaină).