Nivelul global al mărilor crește într-un ritm mai mult decât dublu comparativ cu cel înregistrat în primul deceniu de măsurători, în perioada 1993-2002, și a atins un nou record anul trecut, a anunțat Organizația Meteorologică Mondială (OMM). OMM a avertizat că această tendință va continua timp de milenii, potrivit g4media.ro.
Topirea extremă a ghețarilor și nivelurile record de căldură din oceane au contribuit la o creștere medie a nivelului mării de 4,62 mm pe an în perioada 2013-2022, a precizat agenția ONU într-un raport important care detaliază ravagiile provocate de schimbările climatice.
Acest ritm este aproximativ dublu față de cel înregistrat în primul deceniu, 1993-2002, fapt ce duce la o creștere totală de peste 10 cm de la începutul anilor 1990.
„Am pierdut deja acest joc al topirii ghețarilor și al creșterii nivelului mării, așa că este o veste proastă”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, în cadrul unei conferințe de presă. Asta pentru că au fost deja emise niveluri atât de ridicate de gaze cu efect de seră încât apele vor continua să crească timp de „mii de ani”. Creșterea nivelului mării amenință unele orașe de coastă și însăși existența unor state de joasă altitudine, cum ar fi insula Tuvalu – care intenționează să construiască o versiune digitală a sa în cazul în care va fi scufundată.
Raportul anual, publicat cu o zi înainte de Ziua Pământului, a arătat, de asemenea, că gheața de mare din Antarctica a scăzut până la minime record în iunie și iulie anul trecut.
Oceanele au fost cele mai calde înregistrate vreodată, aproximativ 58% din suprafața lor înregistrând un val de căldură marină, se arată în raport.Aproximativ 15.000 de persoane au murit în timpul valurilor de căldură din Europa anul trecut, a precizat raportul. „Vestea bună ar fi că am putea să eliminăm treptat această tendință negativă și chiar să atingem limita de 1,5 grade (Celsius)”, a spus el, menționând planurile climatice mai ambițioase ale țărilor din G7 care ar putea permite lumii să atingă ținta de temperatură stabilită la Paris în 2015.
O specie de alge arctică conține de 10 ori mai mult plastic decât apă