Număr record de zile de „stres termic extrem” înregistrat anul trecut în Europa

Este vorba despre zile în care „temperatura resimțită” a depășit echivalentul a 46°C

Europa s-a confruntat în 2023 cu un număr record de zile în care căldura resimțită a fost „extremă” pentru organismul uman. Acest lucru din cauza temperaturilor de peste 35°C sau 40°C, ale căror efecte asupra organismelor au fost accentuate de umiditate, de absența vântului sau de căldura betonului urban, potrivit g4media.ro.

Anul 2023 a înregistrat un număr record de zile de „stres termic extrem”. Este vorba despre zile în care „temperatura resimțită” a depășit echivalentul a 46°C, potrivit unui raport al observatorului european Copernicus și al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) publicat luni.

Acest indice de „stres termic” ia în considerare efectul asupra corpului uman al temperaturii combinate cu alți factori (umiditate, vânt, radiații). Pe lângă valurile de căldură, continentul s-a confruntat cu o serie de fenomene meteorologice extreme în cursul anului. Două milioane de persoane au fost afectate de inundații sau furtuni, secete severe au afectat Peninsula Iberică și Europa de Est.

Cel mai mare incendiu de pădure din istoria continentului a devastat 96.000 de hectare în Grecia, potrivit acestui raport anual al Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S), realizat împreună cu agenția ONU responsabilă cu problemele legate de vreme, climă și apă.

Dezastrele au costat 13,4 miliarde de euro, 80% fiind atribuite inundațiilor într-un an marcat de precipitații mult peste medie, notează cele două instituții. „Observăm o tendință de creștere a numărului de zile de caniculă în Europa, iar anul 2023 nu a făcut excepție” cu acest nou record, care nu este însă cuantificat în raport, a declarat Rebecca Emerton, climatolog la Copernicus. Expunerea prelungită la stresul termic crește riscul de îmbolnăvire și este deosebit de periculoasă pentru persoanele vulnerabile. Scandal între patru bărbați terminat în arestul Poliției