Costel Alexe vine cu o propunere. Sau o promisune. Sau o idee. Oricum ar fi, discutăm iar jumătăți de măsură. Vor fi protejate niște hectare de păduri seculare. Doar niște hectare. Nu știu exact cum s-a făcut delimitarea sau cum s-a făcut calculul, și nici Declic nu știe. Și, exact cum spune Declic, nu se poate stabili dacă e de bine sau de rău:
”Veste bună, sau veste proastă?
Ministrul Mediului, Costel Alexe, ne-a anunțat astăzi că pune sub protecție 38 000 de hectare de păduri seculare.
Dar ce se întâmplă cu restul pădurilor seculare? Conform datelor culese din IFN, acestea sunt mult mai multe. Doar în proprietatea statului și doar păduri de peste 140 de ani avem 120 000 de hectare. Și, dacă ne referim la toate pădurile de peste 100 de ani, incluzându-le pe cele exploatate de privați, vorbim de milioane de hectare de păduri în total.
Se nasc două întrebări. De ce nu sunt protejate toate pădurile seculare, măcar cele ale statului? 38 000 de hectare reprezintă praf în ochi.
Și, altă întrebare, ce interes au exploatatorii de lemn să taie păduri seculare în condițiile în care copacii de peste 140 de ani sunt prea bătrâni pentru a mai putea fi transformați în cherestea?
Răspunsul e simplu, sunt băgați în tocătoare industriale și făcuți praf, transformați în rumeguș și direcționați spre uriașa industrie care folosește lemn tocat. Iar tocătura nici măcar nu e material lemnos, conform legilor din România. Orice copac secular poate fi tăiat ilegal, apoi transportat și vândut fără actele necesare lemnului.
De peste jumătate de an, Declic cere schimbarea textului legii și încadrarea tocăturii în categoria materialului lemnos. Altfel, cele 38 000 de hectare de codri seculari pe care ministrul le pune sub protecție pot fi tăiate ilegal, tocate și vândute fără ca hoții să aibă vreo problemă”.
Rămân la concluzia că, atât timp cât trăiești în Romania, totul se reduce la jumătăți de măsură. La jumătăți de pădure și la amenzi date pe jumătate.
Nimeni nu stabilește pedeapsa nimănui și cei acuzați știu cel mai bine să se transforme în victime.
Cei care fură pot cel mai bine să se autointituleze cei furați. Refuzăm să îmbătrânim, iar prin îmbătrânire mă refer strict la evoluție, la deșteptare, la înțelegere. Problema e că refuzăm să lăsăm și copacii să îmbătrânească. Decizii seculare.
Că banul încă face legea și legea încă e oarbă.
Citește și: Interzicem exportul de buștean, dar România încă doarme buștean