Cum poți ajuta fără să-ți deschizi portofelul, fără să-ți accesezi contul din bancă și fără să te deplasezi: redirecționezi 2% din impozitul pe venit. Termenul de depunere a formularelor s-a prelungit până la 30 iunie, iar acum totul este mult mai simplu.
Întreaga procedură este online și durează 2 minute. În 2 minute poți alege orice caz îți face cu ochiul și poți alege să ajuți. Și, crede-mă, ai de unde alege: asociații, adăposturi, cazuri sociale, ambulanțe de ultimă generație sau copii defavorizați.
Poți completa Formularul 230, dacă în 2019 ai realizat venituri din salarii sau pensii sau Declaraţia Unică, dacă în 2019 ai obţinut venituri din alte surse (activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, drepturi de proprietate intelectuală etc.). Important este doar să vrei să faci un bine. Și să-ți rupi 2 minute din cele 24 de ore pentru a face o mică schimbare.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România:
”Fondurile colectate prin acest mecanism de redirecționare a unei cote din impozitul pe venit sunt cruciale pentru categoriile vulnerabile, atât în ceea ce privește finanțarea, cât și în ceea ce privește solidaritatea și responsabilitatea socială.
Când oamenii aleg să se implice și să ajute în mod activ, capitalul de încredere din societate crește și atunci proiectele colective iau naștere și sunt duse la îndeplinire.
Pentru Salvați Copiii, acest mecanism înseamnă spitale dotate, medici spijiniți și vieți salvate în mod concret”.
Dacă sunt românii darnici? Nu prea. Dacă le place să se implice? Nici asta. Dacă sunt deschiși să accepte că o redirecționare a celor 2% poate ajuta enorm? Nici atât.
Un mic exemplu: numărul românilor care au ales să sprijine cauzele sociale a crescut în 2019 la 1.850.663, față de 1.709.790 în 2018, însă suma colectată prin acest mecanism în 2019 (pentru anul de realizare a venitului 2018) a scăzut sensibil: 150.631.745 lei, față de 166.489.703 lei, anul anterior, potrivit datelor ANAF, furnizate la cererea Organizației Salvați Copiii România.
Și vorbim doar de o singură asociație. E drept, ar fi naiv să credem că o asociație trăiește și își și desfășoară activitățile doar cu ajutorul donațiilor. Dar, ceea ce e important, rămâne. Și poți fi un mic erou care-și exercită dreptul de a decide în ce mod se pot utiliza niște bani. Bani pentru care ai muncit și care, altfel, ar ajunge, automat, în buzunarul statului.
Citește și: Orban a prins curaj, vrea 6 miliarde de euro pentru digitalizare