Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, reclamă lentoarea cu care se efectuează testele de coronavirus, absența unui program național de donare de plasmă și de tratare cu plasmă a pacienţilor infectaţi cu coronavirus aflaţi în stare gravă, dar și blogajele la care au fost supuse programele inițiate de Primăria Capitalei și de aceasta. Prezentă, marți seara, în platoul unei televiziuni, Gabriela Firea a deplâns aceste stări de fapt și a dezvăluit că puţinele cazuri de tratament cu plasmă se datorează medicilor și a înțelegerilor pe care aceștia le fac cu pacienții.
„Pe scară largă, în întreaga lume, se tratează pacienţii critici cu plasmă de la pacienţii care au trecut prin infecţie şi au imunitate deja. La noi aflăm că foarte rar. La noi nu este un program naţional pentru a merge la Institutul de Hematologie, pentru a-i convinge pe pacienţii care s-au vindecat, sunt acum acasă, sunt bine, au trecut prin infecţie şi pot să doneze plasmă care ajută enorm.
Salvează vieţi. Nu avem un astfel de program naţional. Când vom conştientiza că avem nevoie? Când vom avea prea multe decese? Medicii, prin străduinţa lor, şi de la Matei Balş şi de la Victor Babeş, îi roagă pe pacienţi, explică cum pot ei mai bine, necesitatea să ajute la salvarea unor vieţi, dar este, cum s-ar spune, la mica înţelegere, la mica rugăminte, nu există o coordonare la nivel naţional şi nu este normal să fie aşa. Trebuie luate măsuri urgente”, a declarat Gabriela Firea.
Primarul Capitalei i-a taxat încă o dată pe cei care s-au opus și au blocat programele PMB de testare a populației. Firea a ma spus că mai mulți primari din România i-au solicitat proiectul de testare pe care avrut să-l aplice în București, pe Arena Națională, dar au rețineri să-l aplice din cauă că a fost interzis în Capitală.
„Suntem în urmă cu un aspect care va exploda în toamnă. Am fost și suntem în urmă cu testările. Eu am fost pusă la colț. Și, de asemenea, ridiculizată și blocată la Arena Națională, precum și în toate demersurile de a realiza teste. Propuneam ceva pentru populație, modele care puteau fi urmate și în țară, pentru că noi nu susținem să se realizeze doar în București.
Fiecare județ, municipiu sau localitatea putea să preia acest model de bune practici. Avem deja câteva cazuri în țară, colegi care mi-au solicitat proiectul, l-am trimis pe e-mail. Dar speriați, ascunși. Nu este normal să faci un lucru bun și să te ascunzi”, a mai spus Gabriela Firea.