Prim-ministrul Ludovic Orban se arată tot mai necruțător în lupta cu virusul ucigaș (Sars-Cov 2) și, deopotrivă, tot mai încrezător în capacitatea autorităților de a interveni promt acolo unde este cazul, pentru a limita dezastrul ce se conturează. Concret, odată intrată în vigoare Legea carantinei și a izolării, șeful Executivului a solicitat tuturor instituţiilor cu atribuţii de control sub coordonarea prefecţilor intensificarea acţiunilor de control, mobilizarea tuturor angajaţilor care au atribuţii de control pentru a-şi intensifica prezenţa în teren şi pentru a-i sancţiona pe aceia care nu respectă legea şi regulile de protecţie sanitară impuse prin actele normative care au fost emise de guvern, de ministere, agenţii şi de alte autorităţi ale administraţiei centrale.
Mai pe românește, e aproape imposibil să te mai ascunzi și să te ferești de brațul lung al legii. Primii vizați sunt polițiștii, cărora premierul Ludovic Orban le-a solicitat, marţi, să susţină direcţiile de sănătate publică pentru identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate cu COVID-19, astfel încât să se dispună într-un termen cât mai scurt posibil măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare.
Tot poliţia trebuie să reia controalele prin care să se asigure că persoanele pentru care s-a dispus izolarea sau carantinarea respectă măsura impusă de către autorităţile sanitare, iar direcţiilor de sănătate publică, Orban le-a tranmis că trebuie de urgenţă să emită toate deciziile pentru persoanele diagnosticate cu noul coronavirus care fie nu s-au internat în spital în urma diagnosticului, fie au ieşit la cerere din spital înainte de a fi vindecate.
„Este vorba de peste 4.500 de persoane pozitive pentru care în perioada de până la adoptarea legii carantinei nu am avut temei pentru a dispune izolarea, evaluarea stării de sănătate şi tratamentul fie în cadrul unităţilor spitaliceşti, fie la domiciliu, în cazul celor care nu prezintă simptome evidente. Toţi trebuie să respecte regulile.
Una dintre condiţiile pentru reducerea riscului de transmitere a virusului este creşterea constantă a procentului din populaţie, a numărului de cetăţeni români care respectă regulile şi care se protejează sau îi protejează pe ceilalţi de răspândirea virusului. Acest lucru trebuie făcut atât prin campania de informare, cât şi prin luarea de măsuri de sancţionare fermă a celor care nu respectă legile”, a punctat Ludovic Orban în cadrul unei videoconferințe cu prefecții județelor din România.
Citește și: Orban: Am dublat alocațiile în 2019, gata, ajunge!