Zeci de medici și asistenți medicali au protestat miercuri dimineața în fața Guvernului. Aceștia au purtat combinezoane, mănuși și măști de protecție, au înconjurat Palatul Victoria și au cerut să le fie ascultate problemele cu care se confruntă. Angajații din sistemul sanitar sunt nemulțumiți de condițiile de lucru, câte 12 ore pe zi, în echipament de protecție, de salariile mici în raport cu pericolul la care se expun zilnic, dar și de ceea ce stabilește Legea Carantinării, că pot fi detașați la dispoziția Ministerului Sănătății.
Inițiatorii acțiunii au depus la registratura Guvernului un document cu toate aspectele reclamate. Conform Antena 3, la protest au luat parte aproximativ 50 de medici, printre aceștia numărându-se și sindicaliști din Sănătate. Reprezentanții Sindicatului Sanitas au amintit și de prevederea potrivit căreia medicii aflați în linia întâi în lupta cu noul coronavirus ar trebui să primească stimulentul de risc însă, atât Ministerul Sănătății, cât și Casa Națională de Asigurări de Sănătate refuză să finanțeze acest stimulent și pentru îngrijirea pacienților suspecți.
În memoriul depus de Sindicatul Sanitas din Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, protestatarii solicită reluarea dialogului social instituţionalizat la toate nivelurile, emiterea ordinului de declarare a epidemiei la nivel naţional, acordarea sporului pentru condiţii extrem de periculoase pentru combaterea epidemiei (55%-85% ) pentru toţi salariaţii care lucrează cu pacienţi Covid-19 şi suspecţi.
Se solicită, de asemenea, adaptarea condiţiilor de muncă la situaţia epidemiologică actuală, respectiv stabilirea unui normativ de personal specific secţiilor/compartimentelor care tratează în mod direct pacienţi cu Covid-19, reducerea programului de lucru adaptat la nevoile de recuperare a personalului care lucrează purtând echipamentul de protecţie specific patologiei şi asigurarea echipamentelor de protecţie adecvate şi suficiente, precum şi identificarea unor forme de recuperare a capacităţii de muncă a salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială.
Reamintim că anual mii de români, între care și medici, aleg să plece din România din cauza problemelor cu care se confruntă țară. În ceea ce privește sistemul medical din România, acesta nu permite cadrelor medicale să evolueze. În ultimii 30 de ani mii de medici au plecat în Occident din cauza stării precare a sistemului de sănătate din România.
Citește și: Sute de bucureșteni au protestat, fără mască, în fața Palatului Victoria