Raportul comisiilor juridică și de constituționalitate ale Senatului pe inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” a fost amânat pentru săptămâna viitoare. Inițiativa a fost adoptată de Camera Deputaților ca prim for decizional, dar are nevoie și de votul din Senat pentru a produce efectul dorit – modificarea Constituției. Inițiativa cetățenească ar putea fi introdusă pe ordinea de zi a comisiilor reunite la începutul săptămânii viitoare.
„Este dezamăgitor să constat că senatori care au votat pentru organizarea și apoi prelungirea sesiunii extraordinare a Parlamentului nu participă, acum, la lucrările din comisii, deși acest lucru face parte integrantă din activitatea din timpul sesiunii extraordinare. Mai mult decât atât, absolut surprinzător este să constat că senatori care dimineaţa la ora 11:00 nu pot participa, nici măcar on line, la lucrările Comisiei de Constituționalitate, la ora 15:00 votează bine-mersi proiectele de lege din Plen.
Este clar o încercare de a tergiversa adoptarea unei inițiative care, într-adevăr, ar putea schimba radical, în bine, viața politică din România.
Luni, când aveam cvorum în Comisia Juridică, am propus să discutăm și să votăm, urmând ca același lucru să se întâmple și la Comisia de Constituționalitate, urmând ca voturile celor două comisii să se adune. Majoritatea a decis altfel, să se amâne discuțiile pentru a doua zi (marți, 21 iulie – n.r.), când nu am avut cvorum în cele două comisii reunite”, a declarat senatorul USR Nicu Fălcoi, președinte al Comisiei pentru constituționalitate.
După dezbaterile în comisiile reunite, inițiativa „Fără penali în funcții publice” urmează să fie supusă votului plenului Senatului. În cazul în care ea primește votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constituției în 30 de zile.
Citește și: Fără penali în funcții publice. Încă un pas până la modificarea Constituției