Taxe mai mari pentru turiștii care vizitează Barcelona

Taxa pentru navele de croazieră care opresc mai puțin de 12 ore va fi majorată

Barcelona
Barcelona sursa foto Wikipedia

Administrația orașului spaniol Barcelona a anunțat o majorare „substanțială” a taxelor pentru navele de croazieră care fac escală în portul catalan, potrivit ziare.com.

Primarul Jaume Collboni a spus că taxa pentru navele de croazieră care opresc mai puțin de 12 ore în Barcelona, actualmente 7 euro pe zi, va crește.

„Vom propune… creşterea substanţială a taxei pentru pasagerii navelor de croazieră cu escală”, a declarat acesta pentru El Pais. Barcelona, o destinație turistică vizitată anul trecut de aproape opt milioane de turiști, se confruntă cu supraaglomerare și creșterea prețurilor locuirii. În ultimul timp, locuitorii orașului au ieșit de mai multe ori în stradă pentru a protesta turismul de masă.

Edilul a explicat că „în cazul pasagerilor de croazieră cu escală (mai puţin de 12 ore) există o utilizare intensivă a spaţiului public fără niciun beneficiu pentru oraş şi un sentiment de ocupaţie şi saturaţie.

Ne dorim să avem un turism care să respecte destinaţia.” Collboni a spus că turiştii, nu plătitorii locali de taxe, ar trebui să plătească pentru proiecte locale, cum ar fi şcolile cu aer condiţionat. Propunerea va trebui să fie agreată cu guvernul regional catalan, a spus Collboni. În ultimele săptămâni, activiştii anti-turism excesiv au organizat proteste în destinaţii populare de vacanţă din Spania, cum ar fi Palma de Mallorca, Malaga şi Insulele Canare.

Ei spun că vizitatorii cresc costurile locuinţelor şi fac ca locuitorii să nu îşi permită să locuiască în centrele oraşelor.

Un alt protest a fost planificat duminică seara în Palma de Mallorca, capitala celei mai mari insule din Baleare. Collboni a anunţat luna trecută că oraşul va interzice turiştilor închirieri de apartamente până în 2028, deoarece încearcă să limiteze creşterea costurilor locuinţelor şi să facă oraşul locuibil pentru locuitori. La începutul lunii, mai mulți protestatari au împroșcat turiștii din Barcelona cu apă.

Polițiști agresați verbal în timp ce interveneau la aplanarea unui scandal